MyFeed Personalized Content
6-12 місяців
Стаття
Add this post to favorites

Яйця: скільки, коли, які?

Після року ми вводимо в раціон малюка яєчний білок. Таким чином малюк може з’їсти ціле яйце в один з прийомів їжі. Саме на цьому етапі виникає багато питань. З який яєць почати: курячі чи перепелині? Чи можна їсти яйця щодня і в якій кількості? В якому вигляді подавати? Дізнаємося?

2хв на прочитання черв. 19, 2023

Які яйця обрати?

Курячі і перепелині яйця – це джерело повноцінного білку, холіну, вітамінів А, Д, Е, фосфору та заліза. В яєчному жовтку в невеликій кількості присутні полінасичені жирні кислоти необхідні для нормального розвитку нервової системи і формування імунітету.

Важливо!

Одразу про найголовніше: будь-які яйця дають малюку тільки після кулінарної обробки! Сирі яйця недопустимі в раціоні дитини. Яйця водоплаваючих птахів (качині чи гусячі) в харчуванні дітей не використовують, адже вони частіше за курячі можуть стати причиною зараження сальмонелою.

Якщо порівняти куряче і перепелине яйця за вмістом білів, жирів та вуглеводів, то різниця буде незначна. У порівнянні з курячими перепелині яйця містять менше білка, але більше жирів і насичених жирних кислот.

Енергетична цінність перепелиних яєць трохи вища за курячі (168 ккал і 157 ккал на 100г), що зовсім несуттєво. А ось за вмістом вітамінів і мікроелементів перепелині яйця переважають над курячими. Перепелині яйця містять більше вітамінів А, В1, В2, РР, заліза та магнію. Холіну в них більше майже вдвічі.

Холін бере участь в «будівництві» клітин, в засвоєнні жирів, нормалізує рівень холістерину в крові, бере участь у вуглеводному обміні. Тож раціон дитини має містити і перепелині, і курячі яйця. Зверніть увагу, що перепелине яйце менше за розміром, тому при порівнянні їх харчової цінності орієнтуйтесь на вміст корисних речовин на 100 г продукту. Отже, одне перепелине яйце не рівнозначно одному курячому за харчовою цінністю.

Існує думка, що на перепелині яйця немає алергії. Це хибна думка, тож бідьте обачні. Якщо ваш малюк страждає від алергії, перед введенням нового продукту обов’язково проконсультуйтесь з лікарем.

Порада

Здоровому малюку старше року рекомендують давати по 1 яйцю 3 рази на тиждень: круто зварене або у вигляді омлету, додавати в запіканки, сирники, інші страви. Варити яйця потрібно не менше 8 хвилин с моменту закипання води, щоб виключити ризик зараження сальмонелою.

 

Смачного!

Rate this article
5