Горіхи
Що варто знати про горіхи та коли їх можна давати малюку?
Незважаючи на всі позитивні якості насіння і горіхів, для їх використання в дитячому раціоні існують деякі обмеження:
- Цілісні горіхи і насіння не рекомендується давати дітям раннього віку (до 3 років). З великою обережністю слід вводити горіхи в раціон харчування дітей старше 3 років, оскільки горіхи є високоалергенними продуктами;
- Дітям-алергікам горіхи можна вводити в раціон тільки після консультації фахівця, за відсутності алергії на горіхи, підтвердженої негативними результатами алергологічного тестування;
- Дітям з надмірною масою тіла рекомендується різко обмежити вживання горіхів і насіння через їх високу калорійність, зокрема, високий вміст жирів;
- Дітям старше 3-х років можна давати горіхи і насіння як десерт або у складі страв в кількості 50 г 1-2 рази на тиждень, наприклад, мюслі з горіхами і насінням;
- Не варто вводити в раціон дитини раннього віку (до 3-х років) хлібобулочні вироби, що містять насіння і горіхи, так як калорійність таких продуктів значно перевищує вікові нормативи. Дітям старше 3-х років можна використовувати в раціоні харчування такий хліб 2-3 рази в тиждень.
Крім натуральних насіння і горіхів у продажу є безліч обсмажених, солоних, глазурованих (в шоколадній, фруктовій глазурі) горіхів і насіння, а також кондитерських виробів, наприклад, халва, козинаки. Харчова цінність цих продуктів дещо знижена за рахунок термічної обробки, а калорійність значно зростає за рахунок збагачення легко засвоюваними вуглеводами.
Порада
З огляду на це, в харчуванні дошкільнят переважно використовують натуральні горіхи і насіннячка в невеликих кількостях.
Любителям смажених горіхів варто пам'ятати, що при сильному підсмажуванні (обробка плодів в духовці при високій температурі тривалий час — 7-15 хвилин) горіхи та насіння втрачають свої корисні властивості, тому їх краще тільки підсушувати та просмажувати (обробка плодів при високій температурі, але протягом 3-5 хвилин).
Небезпечні особливості
Більшість видів горіхів і насіння перед вживанням зовсім не обов'язково піддавати термічній обробці, але є деякі плоди, що вимагають виключення. У мигдалі міститься до 3-5% глікозиду амигдаліну, продукти розпаду якого надають горіху гіркоту і властивий йому особливий мигдальний запах. В ядрах мигдалю є фермент емульсин. Під його впливом амигдалін розщеплюється з виділенням синильної кислоти (ціаністого водню) — одного з найсильніших отрут. Тому вживання гіркого мигдалю в сирому вигляді небезпечно для здоров'я.
При тепловій обробці горіхів емульсин руйнується, а незмінений амигдалін не є небезпечним. Тому перед надходженням до торговельної мережі мигдаль піддається термічній обробці. Сирі горіхи кеш'ю також не надходять у продаж, оскільки між шкаралупою і оболонкою горіха міститься дуже їдка речовина кардол. При контакті зі шкірою кардол викликає серйозні хімічні опіки і алергічні реакції. Тому, перш ніж відправити горіхи у торговельну мережу, їх дуже обережно витягують з шкаралупи і оболонки і піддають спеціальній термічній обробці, під час якої небезпечна речовина руйнується.
Важливо!
Слід пам'ятати, що білок горіхів є сильним алергеном, який може викликати алергічні реакції у вигляді шкірного висипу, кашлю, чхання, порушення травлення або навіть анафілактичного шоку у дітей і дорослих, що мають харчову алергію. Самим високоалергенним вважається білок арахісу.
Арахіс і арахісове масло додають в хлібобулочні вироби, йогурти, шоколад, десерти, каші та інше, тому, якщо ваша дитина не переносить арахіс, дуже уважно вивчайте склад продукту на етикетці, щоб уникнути небажаної реакції. Якщо ж все-таки заборонений компонент потрапив в раціон харчування вашого малюка, і проявилася алергія, якнайшвидше зверніться до лікаря, у разі виникнення кропив'янки або набряку Квінке — негайно викликайте швидку.
Кілька порад щодо вибору та зберігання горіхів і насіння:
- Купуйте горіхи і насіння цілими, а не порізаними, меленими або очищеними, оскільки горіхові ядра стають згірклими швидше;
- Завдяки високому вмісту масел в горіхах і насінні вони швидко стають згірклими при тривалому зберіганні в теплих умовах. При покупці горіхів і насіння звертайте увагу на їх колір, в тому числі і в розрізі. Старі прогірклі плоди мають зазвичай жовтуватий відтінок;
- Небезпечними і шкідливими бувають цвілі горіхи: під впливом цвілеві грибки в ядерцях виробляються афлатоксини — отруйні речовини, тому, якщо, розколовши горіх, ви помітите над ним хмарку пилку, викидайте його без розмірковувань;
- Для максимального збереження харчової цінності продукту горіхи і насіннячка краще зберігати неочищеними в прохолодному темному місці, тоді протягом декількох місяців плоди будуть, як новенькі. Очищені горіхи і насіння краще зберігати в контейнері, що щільно закривається, в ньому вони можуть перебувати до місяця, а в холодильнику — до двох місяців.
Порада
Урізноманітнюйте раціон свого малюка, додаючи горіхи. Пам'ятайте про міру, і тоді ваш малюк отримає тільки користь і задоволення.
Рекомендовані статті