Горіхи

Горіхи

6-12 місяців
Стаття
сер. 20, 2024
4хв

Що варто знати про горіхи та коли їх можна давати малюку?

Незважаючи на всі позитивні якості насіння і горіхів, для їх використання в дитячому раціоні існують деякі обмеження:

  • Цілісні горіхи і насіння не рекомендується давати дітям раннього віку (до 3 років). З великою обережністю слід вводити горіхи в раціон харчування дітей старше 3 років, оскільки горіхи є високоалергенними продуктами;
  • Дітям-алергікам горіхи можна вводити в раціон тільки після консультації фахівця, за відсутності алергії на горіхи, підтвердженої негативними результатами алергологічного тестування;
  • Дітям з надмірною масою тіла рекомендується різко обмежити вживання горіхів і насіння через їх високу калорійність, зокрема, високий вміст жирів;
  • Дітям старше 3-х років можна давати горіхи і насіння як десерт або у складі страв в кількості 50 г 1-2 рази на тиждень, наприклад, мюслі з горіхами і насінням;
  • Не варто вводити в раціон дитини раннього віку (до 3-х років) хлібобулочні вироби, що містять насіння і горіхи, так як калорійність таких продуктів значно перевищує вікові нормативи. Дітям старше 3-х років можна використовувати в раціоні харчування такий хліб 2-3 рази в тиждень.

Крім натуральних насіння і горіхів у продажу є безліч обсмажених, солоних, глазурованих (в шоколадній, фруктовій глазурі) горіхів і насіння, а також кондитерських виробів, наприклад, халва, козинаки. Харчова цінність цих продуктів дещо знижена за рахунок термічної обробки, а калорійність значно зростає за рахунок збагачення легко засвоюваними вуглеводами.

Порада

З огляду на це, в харчуванні дошкільнят переважно використовують натуральні горіхи і насіннячка в невеликих кількостях.

Любителям смажених горіхів варто пам'ятати, що при сильному підсмажуванні (обробка плодів в духовці при високій температурі тривалий час — 7-15 хвилин) горіхи та насіння втрачають свої корисні властивості, тому їх краще тільки підсушувати та просмажувати (обробка плодів при високій температурі, але протягом 3-5 хвилин).

Небезпечні особливості

Більшість видів горіхів і насіння перед вживанням зовсім не обов'язково піддавати термічній обробці, але є деякі плоди, що вимагають виключення. У мигдалі міститься до 3-5% глікозиду амигдаліну, продукти розпаду якого надають горіху гіркоту і властивий йому особливий мигдальний запах. В ядрах мигдалю є фермент емульсин. Під його впливом амигдалін розщеплюється з виділенням синильної кислоти (ціаністого водню) — одного з найсильніших отрут. Тому вживання гіркого мигдалю в сирому вигляді небезпечно для здоров'я.

При тепловій обробці горіхів емульсин руйнується, а незмінений амигдалін не є небезпечним. Тому перед надходженням до торговельної мережі мигдаль піддається термічній обробці. Сирі горіхи кеш'ю також не надходять у продаж, оскільки між шкаралупою і оболонкою горіха міститься дуже їдка речовина кардол. При контакті зі шкірою кардол викликає серйозні хімічні опіки і алергічні реакції. Тому, перш ніж відправити горіхи у торговельну мережу, їх дуже обережно витягують з шкаралупи і оболонки і піддають спеціальній термічній обробці, під час якої небезпечна речовина руйнується.

Важливо!

Слід пам'ятати, що білок горіхів є сильним алергеном, який може викликати алергічні реакції у вигляді шкірного висипу, кашлю, чхання, порушення травлення або навіть анафілактичного шоку у дітей і дорослих, що мають харчову алергію. Самим високоалергенним вважається білок арахісу.

Арахіс і арахісове масло додають в хлібобулочні вироби, йогурти, шоколад, десерти, каші та інше, тому, якщо ваша дитина не переносить арахіс, дуже уважно вивчайте склад продукту на етикетці, щоб уникнути небажаної реакції. Якщо ж все-таки заборонений компонент потрапив в раціон харчування вашого малюка, і проявилася алергія, якнайшвидше зверніться до лікаря, у разі виникнення кропив'янки або набряку Квінке — негайно викликайте швидку.

Кілька порад щодо вибору та зберігання горіхів і насіння:

  • Купуйте горіхи і насіння цілими, а не порізаними, меленими або очищеними, оскільки горіхові ядра стають згірклими швидше;
  • Завдяки високому вмісту масел в горіхах і насінні вони швидко стають згірклими при тривалому зберіганні в теплих умовах. При покупці горіхів і насіння звертайте увагу на їх колір, в тому числі і в розрізі. Старі прогірклі плоди мають зазвичай жовтуватий відтінок;
  • Небезпечними і шкідливими бувають цвілі горіхи: під впливом цвілеві грибки в ядерцях виробляються афлатоксини — отруйні речовини, тому, якщо, розколовши горіх, ви помітите над ним хмарку пилку, викидайте його без розмірковувань;
  • Для максимального збереження харчової цінності продукту горіхи і насіннячка краще зберігати неочищеними в прохолодному темному місці, тоді протягом декількох місяців плоди будуть, як новенькі. Очищені горіхи і насіння краще зберігати в контейнері, що щільно закривається, в ньому вони можуть перебувати до місяця, а в холодильнику — до двох місяців.

Порада

Урізноманітнюйте раціон свого малюка, додаючи горіхи. Пам'ятайте про міру, і тоді ваш малюк отримає тільки користь і задоволення.

Рекомендовані статті

View details Чи потрібен дитині холестерин?
Стаття
Чи потрібен дитині холестерин?

Чи потрібен дитині холестерин?

Холестерин відіграє важливу роль в багатьох фізіологічних процесах в дитячому організмі.

1хв на прочитання

View details Антиоксиданти
Стаття
Антиоксиданти

Антиоксиданти

Антиоксиданти — дуже важливі для здоров'я людини речовини: вони зменшують дію вільних радикалів, які можуть пошкодити клітини організму, й тим самим знижують ризик розвитку різних захворювань.

3хв на прочитання

View details Морепродукти і малюк: сумісні чи ні?
Стаття
Морепродукти і малюк: сумісні чи ні?

Морепродукти і малюк: сумісні чи ні?

Морепродукти – це жителі моря, які не відносяться до риб, тобто: морська капуста, кальмари, омари, лангусти, криль, морські гребінці, устриці і т.д

3хв на прочитання

View details Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?
Стаття
Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?

Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?

У перші роки життя організм дитини активно росте та розвивається.

3хв на прочитання

View details Субпродукти – дуже важливі продукти
Стаття
Субпродукти – дуже важливі продукти

Субпродукти – дуже важливі продукти

Що таке субпродукти? До них відносяться серце, печінка, нирки, мозок, язик, легені. Одразу зазначимо: дітям раннього віку не дають легені, нирки і мозок.

2хв на прочитання

View details Желе і холодець в раціоні дитини
Стаття
Желе і холодець в раціоні дитини

Желе і холодець в раціоні дитини

Желе — це студениста маса, яку отримують з бульону чи солодких напоїв шляхом додавання в них желюючих речовин, частіше за все – желатин. Чи потрібно давати дитині желе і холодець?

2хв на прочитання

View details Яйця: скільки, коли, які?
Стаття
Яйця: скільки, коли, які?

Яйця: скільки, коли, які?

Після року ми вводимо в раціон малюка яєчний білок. Таким чином малюк може з’їсти ціле яйце в один з прийомів їжі. Саме на цьому етапі виникає багато питань.

2хв на прочитання

View details Трав’яні чаї в харчуванні дитини
Стаття
Трав’яні чаї в харчуванні дитини

Трав’яні чаї в харчуванні дитини

Трав’яні чаї в харчуванні дитини

2хв на прочитання

View details Чому коров'яче молоко НЕ для малюків?
Стаття
Чому коров'яче молоко не підходить для харчування малюків?

Чому коров'яче молоко НЕ для малюків?

Коров'яче молоко відрізняється від грудного надмірно високим вмістом білка, натрію, кальцію і при цьому містить недостатню кількість незамінних поліненасичених жирних кислот

3хв на прочитання

View details Потреба в залізі у дітей. Комплекс вітамінів і заліза Iron+
Стаття
Потреба в залізі у дітей. Комплекс вітамінів і заліза Iron+

Потреба в залізі у дітей. Комплекс вітамінів і заліза Iron+

Залізо – один з найбільш важливих мікроелементів для організму людини. Воно входить в склад різних тканинних білків, ферментів, які забезпечують обмін речовин в клітинах.

3хв на прочитання

View details Селен для малюка
Стаття
Селен для малюка

Селен для малюка

Селен – есенціальний елемент, тобто життєво необхідний. Він відіграє ключову роль в роботі антиоксидантної системи захисту організму.

2хв на прочитання

View details Продукти для зміцнення імунітету
Стаття
Продукти для зміцнення імунітету

Продукти для зміцнення імунітету

Це таємниче у своєму змісті слово «імунітет»! На його незрілість педіатри списують численні простудні дитячі хвороби, кажучи, що, мовляв, зміцніє імунітет і дитина перестане боліти.

3хв на прочитання

View details Ягоди в харчуванні малюка
Стаття
Ягоди в харчуванні малюка

Ягоди в харчуванні малюка

Першими в раціон малюка вводять овочеві пюре і каші, далі – фруктові пюре. Через місяць після знайомства з фруктами можна запропонувати малюку ягідне пюре. 

3хв на прочитання

View details Правильне харчування - основа майбутнього здоров’я
Стаття
Правильне харчування - основа майбутнього здоров’я

Правильне харчування - основа майбутнього здоров’я

Протягом перших 1000 днів життя оптимальне харчування визначає теперішній і майбутній розвиток вашої дитини.

3хв на прочитання

View details Пийте на здоров'я коров'яче молоко?
Стаття
Пийте на здоров'я коров'яче молоко?

Пийте на здоров'я коров'яче молоко?

Зараз багато говориться про шкоду коров'ячого молока для немовляти, але ж саме на ньому виросли наші бабусі і мами.

3хв на прочитання

View details Йогурти в раціоні малюка
Стаття
Йогурти в раціоні малюка

Йогурти в раціоні малюка

Завдяки кисломолочним бактеріям йогурт легко перетравлюється і засвоюється. Цей продукт покращує роботу кишечника і зміцнює імунітет. Коли вводити йогурти в харчування малюка?

3хв на прочитання

View details З якого віку дитині можна давати кефір
Стаття
З якого віку дитині можна давати кефір

З якого віку дитині можна давати кефір

Дозволяється давати дитині кефір не раніше, ніж з 8 місяців, але цей вік відноситься тільки до кефіру, який призначений спеціально для дитячого харчування

2хв на прочитання

View details Докозагексаєнова кислота (DHA) для дітей: у чому користь?
Стаття
Докозагексаєнова кислота (DHA) для дітей: у чому користь?

Докозагексаєнова кислота (DHA) для дітей: у чому користь?

Кожній мамі важливо, щоб її дитина була здоровою, активною, училася чомусь новому й інтелектуально розвивалася.

3хв на прочитання

View details Продукти, що містять залізо
Стаття
Продукти, що містять залізо

Продукти, що містять залізо

Повноцінне і збалансоване за основними інгредієнтами харчування допомагає задовольнити фізіологічну потребу організму дитини в мікроелементах. Розглянемо список продуктів, що містять залізо.

4хв на прочитання

Приєднуйтеся до Клубу

  Приєднуйтеся до Клубу

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам!

Логотип поштової розсилки

Поштова розсилка

Учасники клубу отримують на пошту інформацію про розвиток дитини на всіх етапах.

Логотип безкоштовного тестування

Безкоштовне тестування

Учасники клубу можуть безкоштовно спробувати харчування від Nestle®.

Логотип поради та статті

Поради та статті

Поради від експертів для покращення фізичного стану.