MyFeed Personalized Content
6-12 місяців
Стаття
Add this post to favorites

Горіхи

Що варто знати про горіхи та коли їх можна давати малюку?

4хв на прочитання сер. 12, 2022

Незважаючи на всі позитивні якості насіння і горіхів, для їх використання в дитячому раціоні існують деякі обмеження:

  • Цілісні горіхи і насіння не рекомендується давати дітям раннього віку (до 3 років). З великою обережністю слід вводити горіхи в раціон харчування дітей старше 3 років, оскільки горіхи є високоалергенними продуктами;
  • Дітям-алергікам горіхи можна вводити в раціон тільки після консультації фахівця, за відсутності алергії на горіхи, підтвердженої негативними результатами алергологічного тестування;
  • Дітям з надмірною масою тіла рекомендується різко обмежити вживання горіхів і насіння через їх високу калорійність, зокрема, високий вміст жирів;
  • Дітям старше 3-х років можна давати горіхи і насіння як десерт або у складі страв в кількості 50 г 1-2 рази на тиждень, наприклад, мюслі з горіхами і насінням;
  • Не варто вводити в раціон дитини раннього віку (до 3-х років) хлібобулочні вироби, що містять насіння і горіхи, так як калорійність таких продуктів значно перевищує вікові нормативи. Дітям старше 3-х років можна використовувати в раціоні харчування такий хліб 2-3 рази в тиждень.

Крім натуральних насіння і горіхів у продажу є безліч обсмажених, солоних, глазурованих (в шоколадній, фруктовій глазурі) горіхів і насіння, а також кондитерських виробів, наприклад, халва, козинаки. Харчова цінність цих продуктів дещо знижена за рахунок термічної обробки, а калорійність значно зростає за рахунок збагачення легко засвоюваними вуглеводами.

Порада

З огляду на це, в харчуванні дошкільнят переважно використовують натуральні горіхи і насіннячка в невеликих кількостях.

Любителям смажених горіхів варто пам'ятати, що при сильному підсмажуванні (обробка плодів в духовці при високій температурі тривалий час — 7-15 хвилин) горіхи та насіння втрачають свої корисні властивості, тому їх краще тільки підсушувати та просмажувати (обробка плодів при високій температурі, але протягом 3-5 хвилин).

Небезпечні особливості

Більшість видів горіхів і насіння перед вживанням зовсім не обов'язково піддавати термічній обробці, але є деякі плоди, що вимагають виключення. У мигдалі міститься до 3-5% глікозиду амигдаліну, продукти розпаду якого надають горіху гіркоту і властивий йому особливий мигдальний запах. В ядрах мигдалю є фермент емульсин. Під його впливом амигдалін розщеплюється з виділенням синильної кислоти (ціаністого водню) — одного з найсильніших отрут. Тому вживання гіркого мигдалю в сирому вигляді небезпечно для здоров'я.

При тепловій обробці горіхів емульсин руйнується, а незмінений амигдалін не є небезпечним. Тому перед надходженням до торговельної мережі мигдаль піддається термічній обробці. Сирі горіхи кеш'ю також не надходять у продаж, оскільки між шкаралупою і оболонкою горіха міститься дуже їдка речовина кардол. При контакті зі шкірою кардол викликає серйозні хімічні опіки і алергічні реакції. Тому, перш ніж відправити горіхи у торговельну мережу, їх дуже обережно витягують з шкаралупи і оболонки і піддають спеціальній термічній обробці, під час якої небезпечна речовина руйнується.

Важливо!

Слід пам'ятати, що білок горіхів є сильним алергеном, який може викликати алергічні реакції у вигляді шкірного висипу, кашлю, чхання, порушення травлення або навіть анафілактичного шоку у дітей і дорослих, що мають харчову алергію. Самим високоалергенним вважається білок арахісу.

Арахіс і арахісове масло додають в хлібобулочні вироби, йогурти, шоколад, десерти, каші та інше, тому, якщо ваша дитина не переносить арахіс, дуже уважно вивчайте склад продукту на етикетці, щоб уникнути небажаної реакції. Якщо ж все-таки заборонений компонент потрапив в раціон харчування вашого малюка, і проявилася алергія, якнайшвидше зверніться до лікаря, у разі виникнення кропив'янки або набряку Квінке — негайно викликайте швидку.

Кілька порад щодо вибору та зберігання горіхів і насіння:

  • Купуйте горіхи і насіння цілими, а не порізаними, меленими або очищеними, оскільки горіхові ядра стають згірклими швидше;
  • Завдяки високому вмісту масел в горіхах і насінні вони швидко стають згірклими при тривалому зберіганні в теплих умовах. При покупці горіхів і насіння звертайте увагу на їх колір, в тому числі і в розрізі. Старі прогірклі плоди мають зазвичай жовтуватий відтінок;
  • Небезпечними і шкідливими бувають цвілі горіхи: під впливом цвілеві грибки в ядерцях виробляються афлатоксини — отруйні речовини, тому, якщо, розколовши горіх, ви помітите над ним хмарку пилку, викидайте його без розмірковувань;
  • Для максимального збереження харчової цінності продукту горіхи і насіннячка краще зберігати неочищеними в прохолодному темному місці, тоді протягом декількох місяців плоди будуть, як новенькі. Очищені горіхи і насіння краще зберігати в контейнері, що щільно закривається, в ньому вони можуть перебувати до місяця, а в холодильнику — до двох місяців.

Порада

Урізноманітнюйте раціон свого малюка, додаючи горіхи. Пам'ятайте про міру, і тоді ваш малюк отримає тільки користь і задоволення.

Rate this article
5

Приєднуйтеся до Клубу

MVP Logo

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам!

  • Логотип поштової розсилки

    Поштова розсилка

    Учасники клубу отримують на пошту інформацію про розвиток дитини на всіх етапах.

  • Логотип безкоштовного тестування

    Безкоштовне тестування

    Учасники клубу можуть безкоштовно спробувати харчування від Nestle®.

  • Логотип поради та статті

    Поради та статті

    Поради від експертів для покращення фізичного стану.

Search icon

Все ще не знайшли те, що потрібно?

Спробуйте оновлений пошук.