Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Пошук
Хочете стати членом клубу? Зареєструйтеся
Опублікувати Article
X
Приєднуйтеся до Клубу Турботливих Матусь NestleBaby®!
Зареєструйся сьогодні
Отримуйте корисні поради та приймайте участь у тестуванні продукції

Продукти, що містять залізо

Повноцінне і збалансоване за основними інгредієнтами харчування допомагає задовольнити фізіологічну потребу організму дитини в мікроелементах. Розглянемо список продуктів, що містять залізо.

П'ятниця, Грудень 8th, 2017

Приєднуйтеся до Клубу Турботливих Матусь NestleBaby®!
Зареєструйся сьогодні
Отримуйте корисні поради та приймайте участь у тестуванні продукції

Усі продукти, збагачені залізом, поділяються на два види: ті, що містять гемове залізо (у складі м'яса, печінки) і ті, що містять негемове залізо (у складі продуктів рослинного походження).

У яких продуктах тваринного походження міститься найбільше заліза?

Харчові продукти з великим вмістом заліза тваринного походження – це яловича печінка, язик, м'ясо кролика та конина. Трохи менше вміст заліза в яловичині, ще менше в м'ясі курки. З риби найбільше заліза містить скумбрія. Зверніть увагу на список залізовмісних продуктів для вагітних і дітей.

Вміст заліза у 100 г продукту

Продукти

100 гр

Печінка яловича

6,9

Язик яловичий

4,1

Мясо кролика

3,3

Конина

3,1

Яловичина

2,7

Скумбрія

1,7

Мясо курки

1,6

Мясо індика

1,4

Сазан

0,6

Судак

0,5

Хек/тріска

0,5

Звісно, не всі вищезазначені харчові продукти підійдуть для раціону малюка, але вибір все-таки є.

Читайте також: Чим небезпечний дефіцит заліза

Залізо в продуктах рослинного походження

Багаті на залізо рослинні продукти – це гречка, соя, вівсяна крупа, кукурудзяна крупа, хліб. Багато заліза міститься і в шпинаті. Які ще продукти містять залізо? Рекордсменами за вмістом заліза є морська капуста, горіхи, горох, проте ці продукти навряд чи підійдуть для харчування малюка раннього віку. Нижче ви можете побачити фрукти й овочі, які містять багато заліза.

Вміст заліза, мг у 100 г продукту

Продукти

100 гр

Морська капуста

16

Соя зерно

11,8

Горох зерно

9,7

Горіхи

2,3−5

Шпинат

6,8

Гречка ядрица

6,7

Хліб формовий

3,9

Геркулес

3,6

Чорнослив

3

Пшоно крупа

2,7

Кукурудза крупа

2,7

Груша свіжа

2,3

Яблуко свіже

2,2

Петрушка зелень

1,9

Кріп

1,6

Буряк

1,4

Обліпиха

1,4

Капуста цвітна

1,4

Шипшина свіжа

1,3

Смородина чорная

1,3

Малина

1,2

Суниця

1,2

Гранат

1,2

А як же молочні продукти?

У грудному молоці заліза небагато, але воно має найвищу біодоступність серед усіх відомих харчових продуктів – 50% (біодоступність – це та частка заліза, що засвоєна організмом і використана за призначенням, від загальної кількості заліза, яке надійшло з молоком або їжею в організм дитини). Імовірно, така висока біодоступність обумовлена ​​наявністю білків – переносників заліза, наявних лише в грудному молоці.

Важливо!

Вміст заліза в коров'ячому молоці значно нижчий, ніж у грудному, а його біодоступність становить не більш ніж 10%.

На думку експертів в галузі дитячого харчування, використання коров'ячого молока та кефіру (так званих неадаптованих молочних продуктів) в харчуванні дітей раннього віку призводить до виникнення кровотеч в стінці кишечника – мікродіапедезних кровотеч. Вони можуть призвести до дефіциту заліза або посилити вже наявні передумови для розвитку анемії.

Продукти, що містять залізо, для прикорму дитини

У раціон харчування дитини раннього віку щодня слід вводити м'ясні продукти як джерела добре засвоюваного гемового заліза. Для поліпшення всмоктування негемового заліза з харчових продуктів рослинного походження потрібно дотримуватися певних правил обробки, а також особливу увагу приділяти комбінації різних продуктів у складі страв з щоденного раціону.

При домашньому приготуванні їжі часто важко дотриматися всіх умов, щоб забезпечити оптимальне засвоєння заліза. Тому на даний час фахівці в галузі дитячого харчування рекомендують в раціоні дітей раннього віку використовувати продукти прикорму промислового виробництва, збагачені мікроелементами.

Вміст заліза в дитячих кашах

Каша – один із перших продуктів прикорму, що вводиться в раціон малюка. Саме каша стає одним з основних продуктів, у яких багато заліза і які підходять для харчування дитини.

Важливо!

При приготуванні каші з крупи в домашніх умовах не можна запобігти кулінарних втрат заліза в процесі приготування, немає додаткових факторів, що поліпшують всмоктування негемового заліза з круп, крупи не підготовлені за спеціальною технологією для приготування каш для дитячого харчування раннього віку.

Дитячі каші промислового виробництва додатково збагачуються мікроелементами, зокрема залізом. Вміст заліза в таких кашах визначено з урахуванням фізіологічних потреб дитини в даному віці.

У ваших силах і можливостях запобігти розвитку дефіциту заліза у вашої дитини і забезпечити їй повноцінний розвиток. Домогтися цього можна, тільки склавши правильний і збалансований раціон з урахуванням продуктів, що містять залізо!

Інші статті:

Боремося з дефіцитом заліза

Потреба в залізі у дітей. Комплекс вітамінів і заліза Iron+

Читати далі

Приєднуйтеся до Клубу Nestle Baby&Me

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам! Приєднуйтеся до Клубу Nestle Baby&Me!

  • Персоналізована розсилка про особливості розвитку твого малюка
  • Поради експертів та корисні статті
  • Безкоштовне тестування продукції
  • Знижки та акції
Вам також може бути цікаво
Мами оцінили цю статтю на 0/5

Все ще не знайдено
що ви шукаєте?

Спробуйте наш новий конструктор запитань. Ми завжди для вас щось знайдемо.