А ви знали, що дитина починає активно рухатись у животі мами вже з 8 тижня? Але найчастіше перші поштовхи жінка відчує ближче до 18–20 тижня вагітності. Звичайно, це все індивідуально та залежить від чутливості організму. А якщо у вас ця вагітність не перша, довгоочікувані рухи дитини можуть порадувати й раніше, іноді вже з 13–14 тижня вагітності. Все тому, що ваше тіло знайоме з цими відчуттями. Всі жінки описують поштовхи дитини по-різному — хтось порівнює їх з рибкою, що пливе, а комусь вони нагадують легке лоскотання. Щоразу це неповторний досвід.
14 тиждень вагітності: як розвивається малюк та змінюється тіло майбутньої мами
На чотирнадцятому тижні вагітності час познайомитися ближче з майбутньою крихіткою. Маля вже розпізнає ваш голос, відчуває настрій та може на нього реагувати.
Розвиток плода на 14 тижні вагітності
На цьому терміні, згідно з календарем вагітності, вже можна визначити групу крові дитини та послухати роботу маленького серця. Плід на 14 тижні вагітності значно зріс. Ріст малюка — від 8 до 10 сантиметрів, а вага ембріона варіюється від 30 до 40 грамів.
З 14 тижня починаються зміни в обличчі крихітки: підіймається підборіддя, вушка стають на своє місце, а очі потроху зближуються. Усі внутрішні органи працюють більш злагоджено, сформовані й далі розвиваються статеві органи. Дитина готується до самостійного дихання — розробляє легені та робить рухи діафрагмою.
Зміни в організмі на 14 тижні вагітності
Живіт на 14 тижні вагітності набуває округлих форм. Ви можете спостерігати збільшення у вазі, що пов’язано зі збільшенням об’єму крові.
Матка на 14 тижні вагітності росте в розмірах, дно матки починає підійматися і вже добре промацується через передню черевну стінку, тому варто відмовитися від одягу, який тисне на живіт. Кількість навколоплідних вод теж збільшується, зараз їх обсяг більший за 100 мл.
Щоправда, не всі фізіологічні зміни викликають радість. Внаслідок нестачі деяких вітамінів можуть виникнути проблеми з ламкістю та сухістю волосся. Також на чотирнадцятому тижні вагітності жінки зіштовхуються з пігментними плямами й, рідше, зі збільшенням родимок чи бородавок. Не варто турбуватися, але все ж таки краще проконсультуватися з лікарем і з’ясувати причину.
Емоційний стан майбутньої мами
Вагітність — це період частих коливань статевих гормонів, що призводить до суттєвих фізичних та фізіологічних змін. За ці дев’ять місяців у жіночому організмі виробляється більше естрогенів, ніж зазвичай.
Гормональні зміни часто спричиняють перепади настрою. Здебільшого вони спостерігаються на початку вагітності протягом першого триместру. Між 6 та 10 тижнями стрибки естрогену та прогестерону впливають на нейромедіатори, які відповідають за допомогу в регулюванні та управлінні настроєм.
Народження дитини — це величезні зміни у житті. І нормально нервувати чи чогось боятися. Занепокоєння та невизначеність типові для вагітної жінки та також впливають на її настрій. Ваше тіло змінюється з тижнями, часом не з найприємнішими симптомами. Хороші новини, що з другого триместру ситуація, як правило, покращується. Але емоційні гойдалки можуть повернутися з наближенням часу пологів.
Забудькуватість і розсіяність
Мамнезія — так називають фахівці погіршення пам’яті під час вагітності. Жінки зазначають, що стають неуважними: не можуть згадати, куди поклали ту чи іншу річ, чи під час будь-якого заняття забувають, що робили.
«Мамнезія» проявляється підвищеною розсіяністю, втратою нитки розмови під час спілкування, погіршенням концентрації уваги та дезорганізованістю. Деякі майбутні мами відзначають, що навіть таке проведення часу як читання книг їм дається з великими труднощами, оскільки вони не можуть зосередитися на написаному.
Реєструйтесь на Nestle Baby&Me
Як впоратися з перепадами настрою?
- Припиніть звинувачувати себе. Ви не винні в тому, що іноді не можете взяти під контроль свій настрій. Але якщо таке трапляється досить часто, краще звернутися по допомогу до фахівця. Можливо, буде потрібно здати додаткові аналізи та вживання лікарських засобів.
- Більше відпочивайте. Коли ми не розслабляємось, ми дратівливі та сприйнятливі. Гарний відпочинок сприяє зниженню рівня стресу.
- Фізичне навантаження. Вправи стимулюють вироблення ендорфінів, гормонів щастя, що допомагає бути більш розслабленою та веселою. Навіть звичайна прогулянка у парку може підняти настрій. Порадьтеся зі своїм лікарем, які види спорту безпечні для вашого стану.
- Здорове харчування. Добре їсти під час вагітності — це не означає «їсти досхочу за двох». Раціон повинен бути різноманітним і містити продукти, багаті на вітаміни й поживні речовини.
- Знайдіть своє коло довіри. Сьогодні придумано багато клубів для вагітних жінок як офлайн, так і в соціальних мережах. Розмовляти про свої страхи з тим, хто переживає щось подібне, може втішити та придати сил.
- Згадайте свої захоплення та хобі. Знайдіть час для себе, щоб насолодитися моментом. Перегляньте улюблений фільм, купіть розмальовку-антистрес, займіться йогою або послухайте музику. Яке заняття завжди змушує вас усміхатися?
- Діліться почуттями. Вашому партнеру буде значно легше допомогти вам впоратися з емоційними перепадами, якщо ви відкриєтеся йому і розповісте про свої переживання. Адже важко поставити себе на чиєсь місце, коли не розумієш, що відбувається.
Як харчуватися на 14 тижні вагітності
Останні дослідження показують, що харчування вагітної жінки, її харчові звички та швидкість збільшення ваги можуть вплинути на когнітивний розвиток ембріона, схильність до ожиріння протягом життя та інших захворювань.
Обмеження у їжі під час вагітності
Якщо вагітна жінка страждає від зайвої ваги, її лікар може попросити відмовитися від борошняних виробів, замінивши їх повільними вуглеводами, а замість солодощів їсти більше фруктів. Надлишок кілограмів під час вагітності — це навантаження на хребет майбутньої мами та ризик появи у дитини в майбутньому хвороб серцево-судинної системи.
Рекомендовані норми збільшення ваги під час вагітності встановлюються згідно з індексом маси тіла (BMI) жінки до початку вагітності.
Навіть без проблем із зайвою вагою, вагітним варто дотримуватися загальних рекомендацій:
- виключення з раціону жирних та копчених продуктів;
- більше свіжих овочів та фруктів;
- забуваємо про швидкі вуглеводи (борошняне, ковбаси, картопля, фастфуд та продукти з додаванням цукру);
- білок необхідний для розвитку плода;
- жодного алкоголю;
- мінімальне вживання солі.
Кава та вагітність: чи можна поєднувати?
Кофеїн «бадьорить» організм людини, підвищуючи артеріальний тиск і пульс. Для вагітних жінок це може позначитися не найкращим чином і призвести до порушень сну, анемії, печії, а в окремих випадках і тахікардії у малюка.
Рекомендується скоротити споживання продуктів кофеїну до мінімуму. Це, наприклад, чай та кава, енергетичні напої, чорний шоколад і навіть какао. Але якщо жінка страждає від частого зниженого тиску, невелика порція кофеїну буде корисною. У будь-якому випадку доза кофеїну не повинна перевищувати 200 мг на добу.
Раціон майбутньої мами
Яка кількість їжі необхідна вагітній жінці? Все залежить від її ваги, зросту, віку, рівня фізичної активності та стану здоров’я. Кожен організм — індивідуальний. Рекомендується спочатку проконсультуватися з дієтологом і проговорити питання, що хвилюють.
Основа здорового раціону — сезонні фрукти та овочі, нежирні молочні продукти, крупи, риба, м’ясо, яйця, птиця (переважно біле м’ясо), вироби з цілозернового борошна, горіхи.
З другого триместру жінкам потрібно трохи більше енергії на 300–500 ккал. Однак, якщо в цей період ваш рівень фізичного навантаження знизився, то збільшувати калорійність не варто.
Вегетаріанство чи веганство під час вагітності
Раціон майбутньої мами має включати різноманітну їжу. Якщо ви не їсте м’яса, рибу, яйця чи молочні продукти, рекомендується проконсультуватися з лікарем-дієтологом. Хорошою альтернативою рослинного білка є поєднання цілісних злаків (пшениця, кіноа, бурий рис) та бобових (хумус, сочевиця, квасоля). Також у меню бажано включити гриби, арахіс, мигдаль, кеш’ю, сою, кунжут, банани та сухофрукти.
Важливі харчові елементи під час вагітності
- Вода. На період вагітності рекомендується випивати в середньому два літри рідини на день, йдеться про чисту питну воду. Вода запобігає зневодненню та знижує небезпеку передчасних пологів.
- Продукти, багаті на поживні волокна. Наприклад, це цілісні злаки (вівсяна крупа та хліб із цільного борошна), бобові, овочі та фрукти. Вагітні жінки часто страждають на запори. Щоб налагодити роботу травного тракту, збільште споживання продуктів, багатих на поживні волокна, у поєднанні з достатньою кількістю рідини.
- Продукти, багаті на кальцій. Кальцій важливий для побудови кісток майбутнього малюка, для роботи кровоносної системи та м’язів, а також здоров’я зубів. Потреба організму жінки у кальції зростає з моменту вагітності. Основні джерела кальцію: молочні продукти, червона риба, насіння, горіхи, сухофрукти, бобові, зелені овочі, злаки та зернові.
Під час вагітності рекомендується додатково приймати харчові добавки, оскільки їжа не здатна повною мірою задовольнити потреби організму у всіх вітамінах та поживних речовинах.
- Йод — важливий елемент нормального функціонування щитоподібної залози, а в період вагітності також у розвитку мозку плода. Його нестача може призвести до відставання у фізичному та розумовому розвитку. Тому так важливо стежити за рівнем йоду під час вагітності та годування груддю. У їжі найбільша кількість йоду у морських водоростях та морепродуктах, яйцях, молочних продуктах і, звичайно, у йодованій солі.
- Вітамін D необхідний для засвоєння кальцію через кишківник, для росту кісток і підтримки імунної системи. Вітамін D відіграє роль генної регуляції. Його нестача трапляється все частіше серед населення і насамперед у жінок. У природному вигляді вітамін D є у невеликій кількості продуктів. Це жирна риба (сардини, лосось, макрель), червоне м’ясо, яєчний жовток та деякі молочні продукти.
- Фолієва кислота рекомендується для нормального розвитку та зростання дитини, а також для запобігання анемії у майбутньої мами. Фолієва кислота необхідна для побудови основного компонента будь-якої клітини тіла — ДНК людини. У харчах фолієву кислоту можна зустріти у бобових, зелених листових овочах та цитрусових.
- Залізо — життєво важливий елемент під час вагітності. У період очікування малюка через збільшення об’єму крові та для забезпечення потреб плода, що росте, жінці потрібно більше заліза, ніж зазвичай. Його нестача може стати причиною анемії та викликати симптоми втоми, призвести до головного болю та підвищення серцевого пульсу.
Продукти з високим вмістом заліза: індичка, нежирне яловиче м’ясо, різні види бобових, вівсяна крупа, кіноа, сухофрукти, горіхи, тахіні, насіння. Важливо враховувати, що молочні продукти, чай та кава перешкоджають засвоєнню заліза, тому не варто вживати їх разом. А ось вітамін С, навпаки, допомагає засвоєнню заліза. Вітамін С міститься в цитрусових, капусті, помідорах, болгарському перці, петрушці, смородині, яблуках та ківі.
Меню на 14 тижні
Ближче до другої половини вагітності рекомендується перейти на дробове 5–6-разове харчування меншими порціями. Так легше підтримувати в гарному стані обмін речовин, не перевантажувати систему травлення, а також контролювати збільшення ваги.
Перерви між їдою повинні становити не менше 1,5–2 години, щоб продукти встигли максимально засвоїтися. Найкращий час для перекусу — між другим сніданком та обідом, а потім перед вечерею.
Ранковий перекус — ідеальний час для фруктів. Овочі краще їсти в обід. Це можуть бути свіжі овочі у вигляді салату чи овочевої запіканки. На додачу до овочів підійде цілозерновий хліб або хлібці. Також відмінним варіантом перекусу є горішки, сухофрукти та деякі молочні продукти (якщо немає індивідуальних протипоказань). Калорійність одного перекусу не повинна перевищувати 150–200 ккал.
На що звернути увагу на 14-му тижні вагітності?
Печія та нудота
З цією проблемою зіштовхується більшість вагітних. Але є перевірені методи зменшення неприємних симптомів: часті прийоми їжі невеликими порціями, повільне ретельне пережовування їжі, частковий поділ пиття та сухої їжі, відмова від вживання газованих солодких напоїв та смажених жирів.
Ниє живіт
- Дискомфорт часто пов’язаний із неправильним харчуванням. Надто ситна вечеря або недостатньо приготовлена їжа надають додаткове навантаження на кишківник. Це може стати причиною виникнення здуття та відчуття тяжкості. Та й крім цього, під час вагітності матка стає більшою в обсязі та стискає кишківник. Щоб знизити ризик запорів, пийте багато рідини, гуляйте частіше, вживайте більше клітковини і їжте невеликими порціями.
- Також збільшується тиск на м’язи та зв’язки в ділянці живота. М’язам складно швидко адаптуватися, але не варто приймати знеболювальне. Щоб зняти перенавантаження, достатньо гарного спокійного відпочинку та перепочинку.
- Більш рідкісні причини — загострення на тлі вагітності захворювань, як-от панкреатит чи кишкова непрохідність. Біль при таких станах зростальний, можливе підвищення температури тіла, запаморочення та нудота. У цьому випадку необхідно одразу ж звернутися за допомогою до лікаря.
Підвищилася температура
При нормальному перебігу вагітності температура жінки може підійматись до 37,5 °C, що пов’язано зі змінами гормонального фону. Але якщо температура тримається тривалий час і стає все вищою, потрібна медична допомога. Висока температура може говорити про небезпечні захворювання, такі як респіраторні вірусні інфекції, грип, різні запалення внутрішніх органів, апендицит та інше.
Матеріал затверджено лікарем Оксаною Негрич
Рекомендовані статті