MyFeed Personalized Content
6-12 місяців

Стаття написана на основі офіційних і перевірених джерел інформації. Проте погляди щодо віку та способу введення певних продуктів у прикорм можуть відрізнятися залежно від досвіду конкретного спеціаліста, індивідуальних особливостей кожної дитини тощо. Тому рекомендації мають лише загальний характер і не можуть замінити консультацію лікаря. 

Перший прикорм в жовтні: з чого розпочати  

Перший прикорм в жовтні варто розпочинати з низькоалергенних овочів, багатих на залізо каш і нежирних видів м'яса. Проте на відміну від інших періодів, саме восени ми можемо використовувати для цього свіжі сезонні продукти.  

Кабачки   

Чудовий вибір для першого прикорму. Містять у своєму складі вітаміни А та С, фолієву й нікотинову кислоти. А також калій та інші корисні речовини, зокрема для нирок, печінки та серцево-судинної системи.1,2 

Броколі   

Ще один легкий для засвоєння овоч. Містить вітаміни А, С та групи B, фолієву кислоту, біотин, калій тощо. Допомагає регулювати рівень цукру в крові, зміцнювати нервову систему та сприяє покращенню захисту слизової оболонки шлунку.5 

Гарбуз  

Це потужне джерело вітамінів групи B (а саме — В1, В2 і В6), а також С, Н та РР. Крім цього, гарбуз має у складі калій, фосфор, магній, фтор, мідь, кальцій, цинк, пектини тощо. Сприяє виведенню токсинів та може позитивно впливати на зір.19,20 

Яблука  

Саме з яблук варто починати перше знайомство з фруктами. Вони містять пектини, клітковину, вітаміни групи B, А та С. Сприяють підвищенню рівня гемоглобіну, виведенню токсинів і покращенню травлення.  

Кабачки, броколі, гарбуз і яблука можна давати діткам з 6 місяців у протертому вигляді після термічної обробки. Важливо попередньо видалити всі шкірки, кісточки чи тверді шматочки. Починати знайомство краще з однієї чайної ложечки.11 

table_1_October

 

Також для першого прикорму добре підходять готові однокомпонентні пюре Gerber® «Кабачок», Gerber® «Броколі» та Gerber® «Яблуко».  

Сезонні продукти прикорму в жовтні 

У міру того, як малюк росте, його меню має ставати різноманітнішим. Тож поступово у прикорм дитини варто додавати все нові й нові продукти. Зокрема сезонні овочі, зелень, фрукти тощо. Ось невеликий список того, що варте вашої уваги цього місяця. 

Баклажани 

Цей овоч містить велику кількість нікотинової, пантотенової та фолієвої кислот. Сприятливо впливає на розвиток головного мозку малюка та запобігає відкладанню холестерину.  

Проте для першого прикорму баклажани не підходять, адже мають у складі соланін. Вводити їх у дитяче меню варто не раніше 8-місячного віку.3,4  

Кріп   

Джерело вітамінів групи В1,В2, Р, РР, каротину, солей калію, кальцію, фосфору, заліза та мікроелементів. Кріп добре впливає на травлення, має протизапальні властивості. 

У відвареному вигляді кріп можна давати малюкам з 6–8 місяців. Спочатку зовсім трохи, до 5 грамів на день. А сиру зелень краще вводити у раціон з 18 місяців.7  

Петрушка 

Зелень петрушки містить калій, залізо, аскорбінову кислоту й ефірні олії. Вона сприяє нормалізації перистальтики кишківника та зменшенню набряків, адже має сечогінну дію.  

Після термічної обробки протерту петрушку можна давати малюкам з 8 місяців. Свіжу зелень варто вводити у прикорм з 1,5–2 років.6 

Айва   

Багата на харчові волокна, антиоксиданти, вітаміни та мінерали. Зокрема містить кальцій, залізо, калій, магній, мідь, вітамін С, катехін та епікатехін. Айва допомагає зменшити симптоми печії та алергії.  

Цей фрукт можна вводити в раціон малюка з 6 місяців. Для першого разу достатньо ½ чайної ложки. Надалі айву можна додавати до каш, інших фруктових пюре або йогуртів.17,18 

Сливи  

Джерело вітамінів С, К, РР та А. Мають потужний послаблювальний ефект і сприяють злагодженій роботі серця.  

Протерті сливи без шкірки можна давати дитині з 6 місяців, якщо вона не має схильності до атопії. Для початку достатньо 1–2 чайних ложок. Поступово порцію доводимо до вікової норми — 150–200 грамів на одне годування.12,13 

Виноград   

Містить важливі для здорового розвитку малюка вітаміни групи B та калій. Також має бактерицидні та протизапальні властивості. 

Виноград вводять у дитячий раціон з 9-місячного віку, якщо в малюка немає схильності до алергії. Спочатку можна скуштувати половику або цілу ягідку. Попередньо її треба почистити від шкірки та кісточок і перетерти.14,15,16 

Кукурудза   

Багата на вітаміни групи B (В9, В2, В5), Е, РР, С та ненасичені жирні кислоти. Має в складі також марганець, калій, фтор, кальцій, йод, натрій, глутамінову кислоту та пектини.  

Варена кукурудза може бути здоровою частиною раціону малюка невдовзі після того, як він почне їсти тверду їжу. Тобто приблизно з 6 місяців. Для першого знайомства підходить пюре рідкої консистенції. У такому вигляді кукурудзу можна давати невеликими порціями, починаючи з ½ чайної ложки за одне годування. 

Цілі відварені зерна можна пропонувати з 1–2 років, коли дитина зможе їх повністю розжувати.21,22,23,24,25 

table_2_October

 

Гриби  

Це поживний, проте далеко не найлегший для засвоєння продукт. Печериці та гливи, вирощені у штучних умовах, можна давати дітям з 3 років. А от лісові гриби, на які багатий цей сезон, не рекомендовано вживати до 7 років.11 

Більше про баклажани, зелень та інші осінні продукти можна прочитати у попередніх статтях про прикорм у серпні та вересні.  

Введення прикорму: поради для турботливих батьків 

1. Перед введенням прикорму порадьтеся з лікарем 

Є низка ознак, за якими можна визначити, що малюк готовий до прикорму. Наприклад, якщо він може: 

  • впевнено сидіти на дитячому стільчику; 

  • тримати голову та крутити нею;  

  • відкривати рот, коли бачить їжу; 

  • не виштовхувати ложку з рота язиком тощо.  

Проте лише лікар може повною мірою оцінити рівень розвитку дитини. А також дати індивідуальні поради щодо оптимального періоду, способу введення прикорму та підбору продуктів. 

2. Дбайте про розмаїття продуктів, смаків і текстур  

Різноманітний і збалансований прикорм дитини у ранньому віці впливає не лише на її здоров’я та розвиток, а й на формування харчових звичок у дорослому житті. Тому дуже важливо знайомити малюка з різними видами овочів, фруктів, злаків, нежирного м'яса та іншими поживними продуктами. 

Також у міру того, як змінюється травна система малюка та розвиваються навички жування, до дитячого меню можна поступово додавати комбіновану їжу та нові текстури.  

Наприклад, у 9 місяців малюк може скуштувати запечені яблука без шкірки. Або спробувати страви з гарбуза, як-от суп-пюре, кашу чи очищені від шкірки запечені шматочки. Проте зверніть увагу, що в дитячу їжу не можна додавати цукор, сіль та спеції. 

Крім того, можна використовувати багатокомпонентні дитячі пюре Gerber®. Це повноцінні обіди, приготовані без додавання солі, цукру чи консервантів.     

3. Будьте особливо обережні з потенційними алергенами 

Деякі продукти варто вводити в раціон дитини з особливою обережністю, через підвищений ризик алергії. Серед сезонних продуктів жовтня потенційно небезпечними можуть бути горіхи та обліпиха. 

Та це не означає, що від них слід повністю відмовитися. Адже ці плоди дуже поживні та корисні. 

table_3_October

 

Такі продукти рекомендується вводити до раціону, коли травна система малюка достатньо зміцніє. Також попередньо порадьтеся зі своїм лікарем. 

Горіхи необхідно ретельно подрібнити. Обліпиху варто давати протертою та після термічної обробки. Наприклад, у вигляді добре розведеного водою компоту.11 

Для першого знайомства вистачить 1/2 чайної ложечки. Якщо негативної реакції на продукти не буде, дозування можна поступово збільшувати.11   

 

І найголовніше: намагайтеся підтримувати грудне вигодовування якомога довше. 

Прикорм — важлива частина дитячого раціону, яка його збагачує та доповнює. Проте основою меню має залишатися грудне молоко. Адже це найкраща їжа для вашого малюка.  

Джерела:

Rate this article
0