Як боротися з печією?
Печія — неприємне відчуття печіння за грудиною або в надчеревній ділянці, яке пов'язане з потраплянням кислого вмісту шлунку в стравохід. Це відбувається через підвищенням тиску в черевній порожнині під дією збільшення розмірів матки. Найчастіше печія з'являється після 20-го тижня вагітності.
Слизова оболонка шлунка пристосована до кислого середовища, а ось епітелій стравоходу — ні. Тому поява печії — це сигнал слизової оболонки стравоходу про травмування. Фактично розвивається опік внутрішньої поверхні стравоходу соляною кислотою шлунка.
Про печію необхідно повідомити лікаря.
Крім лікарських препаратів, які може вам призначити тільки лікар, існують і загальноприйняті методи боротьби з печією. Проте тут варто пильнувати. Адже відомий спосіб із вживанням соди призведе до хімічної реакції, яка вивільнить велику кількість газу. А це, у свою чергу, підвищить тиск у черевній порожнечі. Крім того, сода – луг. І її вживання може змінити кислотно-лужний баланс в організмі. Тому найбільш безпечним є дотримання спеціальних дієт.
Перш за все – це часте харчування до 5-6 разів на добу маленькими порціями. Після їжі не можна лягати, адже в цьому положенні посилюється викид кислоти в стравохід. Краще прогулятися, походити по кімнаті, посидіти, відкинувшись назад. Не рекомендується носити одяг, що здавлює живіт. Це може сприяти підвищенню тиску в черевній порожнині.
Важливо!
Також рекомендують вживати рослинні олії (оливкову, соняшникову, лляну), які обволікають слизову оболонку стравоходу. Для цієї ж цілі можна використовувати кисіль, адже крохмаль, що входить до його складу, теж здатен захистити стравохід і зменшити негативний вплив соляної кислоти. Для купірування нападу печії можна використовувати й молоко, вівсяний відвар або кашу, свіжовичавлений сік картоплі, чай з фенхелю.
Порада
Не їжте страви, які підвищують вироблення соляної кислоти. Це смажені, гострі, жирні, копчені і консервовані продукти, а також спеції.
Віддайте перевагу відвареним або приготовленим на пару стравам. А увечері утримайтеся від лимонів, апельсинів та інших кислих продуктів.