Для нормального внутрішньоутробного розвитку малюка потрібно максимум корисних речовин, і отримати він їх може тільки через організм мами. Тому вагітність – вдалий привід змінити свої харчові звички і перейти на здоровий, збалансований раціон.
Чим загрожує неправильне харчування під час вагітності? Як скласти правильне меню? Що можна їсти вагітним, а що – табу? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашому матеріалі.
Що буде, якщо харчуватися неправильно?
Жінки, які вже одного разу зазнали щастя материнства, добре пам'ятають, як складно змусити себе з'їсти хоча б щось у перші тижні вагітності. Через гормональні перебудови організму і постійний токсикоз, прийом їжі – справжнє випробування. Проте саме в цей період харчуватися правильно та в достатній кількості дуже важливо. І ось чому: перші тижні вагітності – час, коли активно починають формуватися всі органи та системи вашої крихітки. Щоб цей процес проходив гладко, а маленький організм отримував необхідну кількість «будівельного матеріалу», вам потрібно регулярно постачати йому корисні речовини. Якщо плід матиме дефіцит потрібних вітамінів і мікроелементів, існує ризик появи різних патологій і затримок у розвитку. І майбутня мама повинна це розуміти.
Більш того, нездорове харчування впливає не тільки на ваших майбутніх дітей, а й на онуків. Ось такий несподіваний факт. Учені з Кембриджського університету довели наявність «харчової пам'яті», яка передається з покоління в покоління. Іншими словами, неправильний раціон вагітної жінки зумовлює генетичні зміни в організмі дитини, і ці зміни передаються у спадок онукам і навіть правнукам. Виходить, ви несете відповідальність одразу за кілька поколінь дітей у вашій родині.
Чим конкретно загрожує неправильне харчування під час вагітності:
- Розвиток гестозу. Тобто пізнього токсикозу. Для нього характерна затримка рідин в організмі, втрата білка, підвищення артеріального тиску.
- Загроза викидня або передчасні пологи. Поживні речовини, які ви отримуєте разом з їжею, потрібні також для нормального розвитку плаценти. Якщо вона матиме дефіцит потрібних компонентів, то не зможе правильно функціонувати. А це небезпечно.
- Анемія. Якщо ви споживаєте недостатню кількість продуктів, що містять білок, залізо та вітаміни, може розвинутись анемія. Це небезпечно і для вас, і для малюка.
Щоб вагітність, пологи та відновлення після них пройшли без ускладнень, важливо харчуватися не тільки правильно, але й у потрібній кількості. Це не означає, що варто їсти за двох. Навпаки – харчуватися доведеться невеликими порціями 4-5 разів на день. Не переїдати, але й не голодувати.
Як скласти правильний раціон для вагітної: що їсти, а що – не їсти
Фізично здорова жінка з масою тіла до 60 кілограмів повинна отримувати мінімум до 2000 ккал в день. Під час вагітності ця норма зростає на 25%. На перших тижнях майбутня мама має отримувати не менше 2500 ккал на добу, а на пізніх термінах – не менше 3000 ккал. Про що говорять усі ці цифри? Про те, що на різних термінах вагітності раціон жінки повинен бути різним.
Читайте також: Харчування під час вагітності: як правильно скласти свій раціон
У першому триместрі важливо забезпечити організм білком, фолієвою кислотою, кальцієм, залізом, цинком і марганцем. Усі ці мікроелементи потрібні для будівництва тканин, органів і систем вашої дитини. Вони містяться в таких продуктах:
- Молочні продукти, м'ясо – джерело білка, кальцію, цинку та марганцю
- Бобові, печінка, горіхи, риба, шпинат, буряк – джерело фолієвої кислоти
- Рослинні олії – це поліненасичені жирні кислоти, які дуже важливі для розвитку клітин мозку
У другому й третьому триместрі важливо додати до раціону калорійнішу їжу, багату на корисні вуглеводи. У цей період малюк набирає вагу, тому важливо забезпечити його всім необхідним. Каші, макарони з твердих сортів пшениці, овочі – те, що потрібно в цей період.
Не забувайте про вітаміни: їх можна отримувати з соків і трав'яних чаїв, а можна приймати спеціальні комплекси. Не призначайте їх собі самостійно, проконсультуйтеся з лікарем.
Перелік заборонених продуктів під час вагітності містить гостру, жирну та смажену їжу. Фастфуд, солодощі у великих кількостях, газовані напої з високим вмістом цукру і барвників – табу. Варто також утриматися від споживання кави та міцних чаїв.
Статті за темою: Що не можна їсти вагітним?