Добре спланована дієта, яка включає різноманіття фруктів, овочів, цільнозернових злаків, гороху, бобових, сочевицю, горіхів та насіння домопоже досягти рекомендованої дози клітковини (28 грамів). Є просте пояснення для більшості проблем травлення та способи їх полегшити за допомогою клітковини.
Розлади травлення
Кожен триместр змінює твоє тіло і, таким чином, приносить нові бажання, нові харчові звички та нові труднощі для органів травлення. Ось дещо з того, що ти можеш відчути протягом вагітності:
Перший триместр
Ще до того, як ти почнеш вдягати одяг для вагітних, тебе може нудити, з’явиться відраза до їжі або навпаки хотітиметься чогось специфічного, що порушує звичний процес травлення. Будь-яка зміна у харчуванні може порушити регулярність дефекації.
Другий триместр
Гормон прогестерон вже діє. Він розслабляє гладкі м’язи, що устеляють шлунок. Уповільнене травлення може призвести до закрепу.
Третій триместр
Малюк у процесі зростання тисне на деякі внутрішні органи та кровоносні судини, таким чином твоя травна система працює менш злагоджено, ніж хотілося б. Екскреція складніше дається, іноді призводячи до геморою.
Фантастична клітковина
Клітковина – частина здорового харчування і може бути реальним помічником у підтриманні нормального стану здоров’я. Дотримання активного способу життя та впевненість, що п’єш щонайменше 8 склянок рідини щоденно, особливо теплої та гарячої, також допоможе полегшити дискомфорт від закрепу. Клітковина міститься лише у рослинній їжі та буває двох видів, кожен з яких має свою функцію.
Нерозчинна клітковина допомагає краще працювати системі травлення. Цей натуральний проносний засіб пом’якшує стул (полегшуючи дефекацію) та прискорює рух зайвого через систему травлення, тож ти можеш уникнути закрепу. Гарні дієтичні джерела клітковини включають цільнозернові крупи, пшеничні висівки, овочі, фрукти, сушений горох, квасоля.
Розчинна клітковина допомагає понизити холестерин в крові та регулює рівень цукру. Твоєю метою має стати вживання 10 грамів розчинної клітковини щоденно. Вона міститься у фруктах, овочах, вівсяній крупі, ячмені, сухому горосі, квасолі та борошні з висівок подорожника (псіліум або ісфагула). Все це можна їсти під час вагітності, щоб отримати користь від вживання клітковини.
Перекуси, багаті на клітковину:
Одна порція | Кількість клітковини на порцію |
---|---|
125 мл/ ½ чашки / 30гр пшеничні пластівці | 5.0 гр |
166 гр / 1 середній персик | 5.0 гр |
140 гр / 1 середнє яблуко | 2.6 гр |
70 гр / 2 шматочка цільнозернового пшеничного хліба | 6.2 гр |
60 мл/ ¼ склянки малини | 2.0 гр |
173 гр / 1 середня печена картопля зі шкіркою | 4.0 гр |