Чим пояснюється маніакальна пристрасть до солодкого під час вагітності? Як з нею боротися?
По-перше, захоплення солодким може бути пов'язане з нестачею ендорфінів, гормонів щастя. Хоча це, звичайно, дивно звучить зараз, коли ви чекаєте на малюка. Але цілком можливо, що бурхливі гормони впливають на перепади настрою, і час від часу вам хочеться розридатися та заїсти сум шоколадкою.
По-друге, ваша тяга може пояснюватися потребами організму. Адже енергетичні витрати зросли, і вам необхідно їх поповнювати. Найшвидший спосіб — з'їсти що-небудь солодке. Мармелад, цукор, печиво — це все прості вуглеводи, які розчиняються і засвоюються з високою швидкістю. Часто саме вони створюють фальшиве відчуття голоду.
Порада
Якщо надто сильно налягати на солодощі і зробити їх основою харчування, нові кілограми стануть з'являтися швидше за норму. Крім цього, почнуть вимиватися кальцій і вітамін В1, і, як наслідок, можуть виникнути проблеми з зубами і печінкою.
Також ви ризикуєте спровокувати цукровий діабет вагітних і надто розгодувати малюка.
Щоб знизити одержимість солодким, варто внести корективи в раціон. Гречка, овес, коричневий рис, квасоля, макарони з сортів твердої пшениці, картопля — це теж вуглеводи, але складні. Вони також містять цукор, але не призводять до його різкого стрибка в крові. Що особливо важливо, ці речовини засвоюються довше цукерок, зефіру, варення і надовго зберігають відчуття ситості.
Важливо!
Добова норма вуглеводів у вагітної коливається в межах від 325 до 450 г, загальна кількість цукру обмежується 40-50 г.
Як ще можна знизити кількість солодкого в раціоні? Існують різні замінники цукру, наприклад, сахарин. Він у 300-500 разів солодший і має низьку енергетичну цінність. Однак до кінця не вивчений вплив сахарину на ембріон.
Порада
Краще надати перевагу натуральному аналогу цукру — фруктозі. Вона безпечна для малюка і не загрожує розвитком діабету у мами.