Молочний сир
Має середню жирність (3-5%), середню калорійність і буде корисний дітям з нормальною або надлишковою масою тіла, а також якщо в сім'ї є родичі з діабетом, ожирінням тощо.
Вершковий сир
Має високий вміст жиру (10-15%), високу калорійність і може бути рекомендований дітям з дефіцитом маси тіла, поганими збільшеннями маси або для дітей, які мало їдять.
Комбінований сир
Має жирність 6-7% і середню калорійність, частину жирів в такому сирі становлять рослинні.
Четвертий варіант сиру містить натуральні добавки: фрукти, ягоди та овочі, – він може використовуватися для розширення харчового раціону і смакової різноманітності.
Коли починати вводити сир?
Перед тим, як визначитися, коли вводити сир, необхідно зробити акцент на тому, що найбільш доречний фізіологічний вік для введення цього продукту харчування – 8 місяців, проте за наявності таких індивідуальних відхилень у стані здоров'я, як недолік маси тіла, порушення фосфорно-кальцієвого обміну (рахіт, пізнє прорізування зубів і т.п.), може виникнути потреба у більш ранньому введенні сиру – в 6-7 місяців.
Як зробити це правильно?
Починати вводити сир слід з половини або з однієї чайної ложки, тобто з 5-10 г. Через 2-3 дні потрібно збільшити обсяг порції до 10-20 г, а до кінця тижня довести кількість сиру до 30-40 г Максимальна порція сиру для дитини першого року життя не повинна перевищувати 50 г, незалежно від виду вигодовування. Так, дитині у віці 9 місяців можна ввести 30 г сиру, в 10 місяців - 40 г, а до року порція може бути збільшена до 50 г. Малюка можна годувати сиром 3-4 рази на тиждень. Можна давати сир в полудень або у вечірнє годування. Протягом перших трьох років життя дитини рекомендовано використовувати сир промислового виробництва.
Важливо!
Як і з будь-яким новим продуктом в раціоні вашої дитини, звертайте увагу на стан шкіри дитини і стан живота (кількість газів, консистенцію, кратність та зовнішні характеристики випорожнень, наявність патологічних домішок у калі - слиз, зелень, кров). При появі висипу на шкірі, болю в животі або патологічних домішок у калі необхідно припинити давати сир.
Наприклад, вашій дитині минуло 8 місяців, і ви вирішили ввести сир. Як зробити це правильно? Оскільки обсяг повного годування у віці 8 місяців має становити не менше 200 мл, а максимальна кількість сиру становить близько 30 г, то, окрім сиру, потрібно запропонувати дитині в це годування інші продукти, наприклад, фруктові, фруктово-овочеві пюре, дитяче печиво. Важливо, що в період, коли ви нарощуєте обсяг страв прикорму, необхідно догодовувати дитину грудним молоком.
Сир має високу поживну цінність і є одним із продуктів харчування, які упроваджуються в раціон вашої дитини у перший рік життя.