MyFeed Personalized Content
0-6 місяців
Стаття
Add this post to favorites

Меню прикорму в лютому

Зміст:

 

Перший прикорм: з чого починати у лютому?

Продукти для розширення прикорму в лютому

Як правильно вводити прикорм дитині: загальні поради

7хв на прочитання автор Іськів Мар`яна Юріївна кв. 1, 2024

Стаття написана на основі офіційних і перевірених джерел інформації. Проте погляди щодо віку та способу введення певних продуктів у прикорм можуть відрізнятися залежно від досвіду конкретного спеціаліста, індивідуальних особливостей кожної дитини тощо. Тому рекомендації мають лише загальний характер і не можуть замінити консультацію лікаря.

Кінець зими, сезонних овочів і фруктів у цей час не так багато. Разом з тим часто вичерпуються ідеї приготування страв для малечі. Тож ми підготували перелік продуктів, якими можна розпочати або розширити прикорм у лютому.

Перший прикорм: з чого починати у лютому?           

Перший прикорм для дитини має бути поживним, легким і низькоалергенним. Тому для цього найчастіше вибирають термічно оброблені протерті овочі та дитячі каші.

Здоровим діткам у віці 6 місяців добре підходять однокомпонентні пюре з кабачка, броколі, цвітної капусти, гарбуза, моркви, пастернаку та картоплі. На вибір продуктів часто впливає сезон введення прикорму, тобто те, які продукти доступні в той момент.

У лютому це насамперед коренеплоди: морква, картопля, пастернак.

  • Морква багата на провітамін А (бета-каротин), вітаміни групи B, С, Е, К, нікотинову кислоту, цинк, калій, фосфор, залізо, мідь, йод, магній, фтор, хром та нікель.1 
  • Картопля містить калій, магній, вітаміни групи B, вуглеводи. Сприятливо впливає на травлення, не викликає алергічних реакцій та чудово поєднується з іншими продуктами. 2,3,4,5
  • Пастернак — джерело калію, кальцію, заліза, цинку, клітковини, фолієвої кислоти, вітамінів В та С. Сприяє профілактиці анемії та діабету, добре впливає на роботу серцево-судинної та нервової систем. 6,7

Щоб познайомити малюка з крупами, краще вибирати збагачені залізом каші, наприклад, гречану чи кукурудзяну. При цьому кашу варто розводити грудним молоком, молочною сумішшю, яку вживає дитина, або водою. Неадаптоване коров’яче або козяче молоко не підходить для немовлят.

Протерті фрукти — ще один важливий компонент прикорму. Гарний варіант для початку — це яблука. Вони низькоалергенні та корисні, адже містять пектини, клітковину, вітаміни А, В та С.8 

Після знайомства з першими овочами, кашами та фруктами малюк може спробувати м'ясо. Адже це потужне джерело білка та заліза — дуже важливих елементів для росту та гармонійного розвитку дитини. М'ясо має бути нежирних сортів, тому краще вибирати пюре з кролятини, індички чи курятини.

Gerber прикорм таблиця

 

Продукти для розширення прикорму в лютому 

Поступово у прикорм дітей варто додавати різноманітні продукти, знайомлячи з новими смаками та текстурами. У лютому це можуть бути різні сорти капусти (червона, білокачанна, брюссельська), цибулі (порей, шалот або звичайна ріпчаста), буряк, редька, топінамбур і турнепс. А також смачні й соковиті фрукти: апельсини, мандарини, грейпфрути, авокадо, ананас, ківі, банани, гранати. Про деякі поговоримо детальніше.

Овочі

Капуста 

Цей овоч багатий на клітковину, корисну для підтримки кишківника, вітамін B6, що додає енергії, та фолієву кислоту, необхідну для розвитку нервової системи. 

Загалом капуста є джерелом багатьох фітонутрієнтів — речовин, які підтримують різноманітні функції в організмі:

  • вітамін С для зміцнення імунної системи дитини та кращого засвоєння заліза; 
  • вітамін К для здорової крові; 
  • каротиноїди, які перетворюються на важливий для шкіри та зору вітамін А; 
  • кальцій для побудови здорових кісток. 

Крім того, червонокачанна та фіолетова капуста містить високий рівень корисних для серця антоціанів. 

Ці сорти, як і білокачанну капусту, можна вводити в раціон дитини у віці 7–8 місяців. Краще використовувати їх як добавку до овочевого пюре з інших інгредієнтів, оскільки у великій кількості цей овоч може спричиняти здуття живота та розвиток кишкової коліки. 9,10,11,12

Цибуля

Порей, шалот і ріпчаста цибуля  джерело багатьох вітамінів та мікроелементів. 

Залежно від сорту, термічно оброблену та ретельно подрібнену цибулю можна додавати в раціон малюка після 6–8 місячного віку. Починати варто з пів чайної ложки. Її можна додавати в пюре з інших овочів, як-от кабачок, морква, гарбуз та картопля.

Сиру цибулю дитина може споживати не раніше 12 у складі салатів, перших та других страв. 13,14,15

Редиска

Усі сорти редису містять велику кількість фітонутрієнтів, зокрема калій, трохи вітаміну С, вітаміни групи B, фолієву кислоту та кальцій. Червоний і фіолетовий також має додаткові антиоксиданти. 

Редиску можна вводити до раціону, як тільки дитина буде готова до вживання твердої їжі, тобто десь після 6 місяців.

Цікаво, що маринована (ферментована) редиска допомагає підтримувати розвиток мікробіому кишківника, адже вводить дружні бактерії в травну систему дитини. Разом з тим мариновані продукти містять багато солі. Тому їх не варто рано вводити до дитячого раціону та давати у великих кількостях. Крім того, перед вживанням мариновану редиску слід ретельно промити водою.16-27

Цикорій салатний 

Дуже багатий на корисні елементи. Зокрема містить полісахариди, пектин, аскорбінову кислоту, інулін, фосфор, калій, вітамін Е та залізо. 

Салатний цикорій можна водити в меню дитини з 6–12 місячного віку. Першу порцію краще дати вранці, щоб визначити переносимість нового продукту. Якщо побічних ефектів немає, кількість зелені можна поступово збільшувати.

Важливо! Будьте особливо обережні при введенні цикорію, якщо малюк має алергію, бронхіальну астму, захворювання судин або шлунка.28,29,30

Буряк 

Джерело пектину, клітковини, вітамінів групи B, РР, С, К, Е, фолієвої кислоти, кальцію, калію, магнію, йоду, цинку, заліза та міді. 

Діти можуть їсти відварений і подрібнений буряк з 8­–­­10 місяців, починаючи з ½ чайної ложки. Поступово порцію можна збільшити до трьох столових ложок. Також буряк смакує в супах і салатах, овочевих запіканках і оладках.31

Артишоки 

Їстівна квітка містить залізо та вітамін С, а також мідь, фолієву кислоту, магній, вітаміни В і К та цинк. Крім того, артишоки — джерело антиоксидантів, корисних жирів і білка. 

Артишоки можна вводити в раціон дитини, як тільки вона буде готова до споживання немолочної їжі, тобто приблизно у віці 6 місяців.32 

Фрукти

Цитрусові

Ці фрукти містять вітамін С — важливий для зміцнення імунітету та гарного засвоєння малюком заліза з рослинної їжі компонент. Проте це не єдине, через що варто звернути увагу на цитрусові. Кожен вид цих плодів має різні властивості.

  • Апельсин містить фолієву кислоту та важливу для гарного травлення клітковину.33,34,35
  • Мандарини багаті на цукри та органічні кислоти, а також вітаміни, мінерали та інші поживні речовин.36 
  • Лимон містить трохи калію та клітковини, корисних для підтримки електролітного балансу та здорового травлення.37,38,39 
  • Грейпфрут  джерело важливого для здоров’я серця калію, клітковини та вітамінів групи B, зокрема В6 і фолієвої кислоти. Рожевий і червоний грейпфрути також багаті каротиноїдами, деякі з яких наш організм перетворює на вітамін А. 

Разом з тим грейпфрут містить фуранокумарин — природну сполуку, яка може негативно впливати на дію деяких ліків. Якщо дитина приймає медикаменти, проконсультуйтеся з педіатром, перш ніж запропонувати їй це фрукт. 

Деякі фахівці не рекомендують давати дітям цитрусові до року, оскільки травна система ще не повністю сформувалася. Проте, якщо малюк не має схильності до алергії чи харчової непереносимості, ці плоди можна спробувати після 6 місяців.40-50 

Для першого введення достатньо невеликої часточки, очищеної від шкірки, білих плівок і кісточок, або 0,5–1 чайної ложки однорідного пюре. За відсутності негативної реакції можна поступово збільшувати споживання.

Порада: вперше вводити цитрусові рекомендовано в першій половині дня. Після цього спостерігайте за малюком, оскільки є ймовірність виникнення алергічних реакцій. Також зауважте, що лимон, грейпфрут та інші кислі продукти при контакті зі шкірою дитини можуть спричинити невеликий висип чи сприяти появі пелюшкового дерматиту. 

Ананаси 

Джерело вуглеводів, вітамінів B6 і C, фолієвої кислоти та клітковини. Також містить антиоксиданти та каротиноїди (речовини, які є основою вітаміну А). Допомагає організму засвоювати залізо, підтримувати роботу кишківника та імунної системи. 

Крім корисних речовин, ананас містить фермент, який може викликати подразнення в роті після вживання великої кількості фруктів. Щоб уникнути неприємних відчуттів, ананас варто приготувати або подавати з їжею, що нейтралізує дію ферменту. Наприклад, з кокосовим молоком або йогуртом. 

Ананас можна вводити до дитячого меню після 6 місяців. Перед цим переконайтеся, що плід стиглий, оскільки незрілий ананас може подразнювати травну систему.51-61

Як правильно вводити прикорм дитині: загальні поради

З чого починати прикорм: продукти, текстури та поживні речовини

Коли дитині виповнюється шість-вісім місяців, деякі поживні речовини стають особливо важливими. Адже вони необхідні для здорового росту та гармонійного розвитку. Насамперед це:

  • білок;
  • залізо;
  • цинк;
  • кальцій;
  • вітамін D;
  • вітамін А.

Тому так важливо пропонувати малюку їжу з різних харчових груп, щоб забезпечити достатню кількість всіх корисних елементів. 

Залізовмісні каші, багаті на вітаміни і клітковину овочі та фрукти, нежирне м'ясо та риба, яєчні жовтки, кисломолочні продукти — все це варто поступово додавати до меню малюка.

Як правильно вводити прикорм gerber

 

Всі продукти мають проходити термічну обробку. Їх можна варити, тушкувати або запікати до м’якості. Готову їжу слід подрібнити до однорідної консистенції. Має вийти ретельно протерте пюре, без твердих шматочків, кісточок та шкірок. За потреби його можна розбавити грудним молоком, молочною сумішшю або водою. Так малюкові буде легше ковтати їжу.

Важливо! Не додавайте до дитячої їжі цукру, солі чи спецій.

Також можна використовувати спеціалізовані продукти для прикорму. Вони пройшли необхідну термічну обробку, мають потрібну консистенцію і збалансований склад. Крім того, це дозволяє вибирати потрібні продукти незалежно від сезону. 

Gerber іжа дитині таблиця

 

Прикорм і грудне вигодовування

Продукти прикорму доповнюють, а не заміняють грудне молоко. Тому варто продовжувати годувати малюка груддю якомога довше. Або використовувати молочну суміш, яку дитині підібрав лікар.

Починаючи з 6–8 місяців, малюк має отримувати приблизно пів склянки м’якої немолочної їжі два-три рази на день. Водночас він має продовжувати отримувати таку ж кількість грудного молока.62

Джерела

  • 1.    Chandani Nekitsing, Marion M. Hetherington. Implementing a ‘Vegetables First’ Approach to Complementary Feeding. Current Nutrition Reports. 2022. Vol.11. URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-022-00399-z

  • 2.    SolidStarts.com. Potato. URL: https://solidstarts.com/foods/potato/ 

  • 3.    Beluska-Turkan, K., Korczak, R., Hartell, B., Moskal, K., Maukonen, J., et al. (2019). Nutrients, 11(12), 2891. DOI: 10.3390/nu11122891. 

Rate this article
0

Приєднуйтеся до Клубу

MVP Logo

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам!

  • Логотип поштової розсилки

    Поштова розсилка

    Учасники клубу отримують на пошту інформацію про розвиток дитини на всіх етапах.

  • Логотип безкоштовного тестування

    Безкоштовне тестування

    Учасники клубу можуть безкоштовно спробувати харчування від Nestle®.

  • Логотип поради та статті

    Поради та статті

    Поради від експертів для покращення фізичного стану.

Search icon

Все ще не знайшли те, що потрібно?

Спробуйте оновлений пошук.