MyFeed Personalized Content
6-12 місяців

Перший прикорм: з чого починати в липні

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує вводити прикорм, коли малюк досягне 6-місячного віку. Проте не всі продукти підходять для першого знайомства з дорослою їжею.  

Найкраще в такому віці засвоюються однокомпонентні овочеві пюре, наприклад, з кабачка чи броколі.  

Переваги броколі для прикорму

 

Броколі

Цей овоч є низькоалергенним продуктом, тому його можна давати дітям з 6 місяців у вигляді пюре. Його можна зробити власноруч або використати готове овочеве пюре Gerber® «Броколі».

Крім того, броколі: 

  • Містить вітаміни А, С, групи В (рибофлавін, тіамін, пантотенова кислота), біотин, калій, фолієву, лимонну, яблучну і винну кислоти.  
  • Сприяє покращенню імунної відповіді та нормалізації роботи нервової системи. 
  • Бере участь у регуляції вуглеводного й жирового обміну. 
  • Знижує ризик анемії, адже допомагає дитині краще засвоювати залізо з різноманітних продуктів.   

Коли малюк досягне 8–9 місяців, броколі можна поєднувати з кисломолочним сиром та м'ясним пюре.1 

Кабачки та морква 

Ці овочі з'являються ще в червні, та у липні сезон набуває більшого розмаху.  

  • Перетерті кабачки — один з кращих продуктів для першого прикорму. Вони сприятливо впливають на травлення, містять клітковину, електроліти та інші поживні речовини.  
  • Пюре з моркви — джерело багатьох вітамінів, каротину, макро- та мікроелементів.

Можна починати з домашнього пюре або ж використовувати готові овочеві пюре Gerber® «Кабачок» та Gerber® «Морква».

Більше про сезонні продукти червня читайте тут: Прикорм для дитини в червні

Картопля  

Після введення броколі, кабачків і моркви, немовля можна познайомити з картоплею. Вона містить калій, магній, вуглеводи та вітаміни групи В. Крім того:  

  • не викликає алергічних реакцій;  
  • сприятливо впливає на роботу травлення та серця;  
  • сприяє підвищенню імунітету.  

Незалежно від виду вигодовування картопля може вводитись в раціон дитини з 6 місяців. Починати давати картоплю слід у гомогенізованому вигляді, наприклад, зробити пюре у блендері з додаванням невеликої кількості рослинної олії. На початку пюре можна розвести грудним молоком, щоб отримати консистенцію, яку дитина зможе проковтнути.4,5,6,7 

Каші 

Залізовмісні каші — продукт, необхідний для гармонійного розвитку малюка. Починати варто з однокомпонентної гречаної, рисової чи кукурудзяної каші без глютену по 2–4 столові ложки 1–2 рази на добу.22 

Яблука  

Ці фрукти мають у складі залізо, пектини, вітаміни А і С. Сприяють покращенню роботи травної та імунної систем, допомагають запобігти розвитку анемії.  

Яблука варто вводити в меню малюка після овочевих пюре і каш. Підійде ретельно приготоване домашнє пюре або однокомпонентне пюре Gerber® «Яблуко». Для першого знайомства буде достатньо однієї чайної ложки, потім кількість можна поступово збільшувати.22

Абрикоси  

Це ще один сезонний продукт, який можна давати дітям після 6 місяців, якщо вони не мають схильності до алергії.  

Абрикос багатий на вітаміни А, В1, В2, В5, В6, РР, калій, кальцій, фосфор і залізо. А також він допомагає налагодити роботу травної та кровотворної систем.21 

Можна вводити в меню невелику кількість перетертих абрикосів у чистому вигляді або спробувати фруктове пюре Gerber® «Яблуко, гарбуз і абрикос» у паучі. 

Липневі овочі: властивості та способи введення до прикорму     

Не всі продукти, попри свою користь, підходять для першого дитячого прикорму. Їх потрібно вводити поступово, у міру того, як малюк росте й розвивається. 

Властивості сезонних овочів

Капуста  

Існує декілька сортів цього овоча. Брюссельська капуста багата на клітковину, аскорбінову кислоту та рибофлавін. Білокачанна — містить багато вітамінів і мінералів, проте може спричиняти здуття живота та розвиток кишкової коліки. Тому її варто вводити до дитячого раціону лише як додаток до вже знайомих овочевих пюре для немовлят.2,3 

Селера  

Гіпоалергенна, забезпечує організм корисними речовинами. Багата на цинк, залізо, мідь, кальцій, селен, йод, вітаміни А та С. Варто вводити після знайомства з овочевими та м’ясними пюре.12 

Бобові  

Ці плоди гіпоалергенні, сприяють злагодженій роботі органів травлення та виведенню токсинів з організму. Вони містять велику кількість білків, клітковини, вітамінів і мікроелементів.  

  • Соя багата на бета-каротин, вітамін Д, холін, біотин, фолієву кислоту, а також вітаміни групи В та Е.  
  • Зелений горошок — джерело вітамінів групи В, С, РР, К і каротину. Також він містить селен, магній, кальцій, фосфор, йод і калій. А завдяки високому вмісту заліза, споживання горошку допомагає запобігти виникненню анемії. 
  • Квасоля має у складі мідь, йод, цинк, магній, кальцій, залізо, каротин, вітаміни групи В, С, РР і К. Вона чинить протимікробну та сечогінну дію, допомагає знизити рівень цукру. 
  • Сочевиця багата на вітаміни групи В, омега-жири, магній і залізо.16 

Фенхель  

Містить каротин, аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, Е, РР, К, натрій, магній, калій, залізо та кальцій. Має заспокійливі, сечогінні, муколітичні та бактерицидні властивості. Не провокує алергічні реакції, сприяє розширенню судин та усуненню спазмів.  

Чай з фенхелю іноді застосовують при кишкових коліках у малечі та для налагодження лактації у матері.11 Проте експертна група Європейського агентства з лікарських засобів дійшла висновку, що фенхелеву олію та чайні препарати з фенхелю не рекомендовано давати дітям віком до 4 років через відсутність даних щодо безпеки.12 

Буряк  

Має високий вміст клітковини та пектину, що посилює перистальтику кишківника. Також є джерелом вітамінів групи В, РР, С, К, Е, фолієвої кислоти, кальцію, калію, магнію, йоду, заліза, цинку та міді.8 

Введення буряка в раціон дитини слід починати після знайомства з кабачками, цвітною капустою, броколі, морквою, картоплею і гарбузом, якщо у малюка немає схильності до алергії.9,10 

Баклажани  

Містять вітаміни групи В, пантотенову і фолієву кислоти та ніацин, сприяють розвитку нервової системи. Проте можуть провокувати алергію через соланін у складі. Щоб запобігти цьому, перед приготуванням їх варто вимочувати в холодній воді протягом 1–2 години.13,14 

Помідори  

Джерело магнію, йоду, вітамінів А, С, В, Е, фолієвої кислоти, вуглеводів, пектинів. Також містять мікроелементи: залізо, кальцій, йод, магній і кремній. Допомагають роботі нервово-м'язової системи, щитоподібної залози, сприятливо впливають на імунітет і зір.18 

Помідори потрібно вводити з обережністю й у мінімальних дозах, у формі перетертого пюре без шкірки. Спробувати цей овоч можна у віці 6-8 або 10 місяців, залежно від схильності дитини до алергії.19 

Болгарський перець  

Багатий на вітаміни А, Е, С, РР, В2, В6, жирні кислоти, ефірні олії та білки. Сприятливо впливає на зір, слизові оболонки, кровоносні судини та шкіру. Покращує апетит та роботу кишківника, захищає від токсинів.17 

Огірок  

На 95% складається з чистої біологічно активної води, що містить розчинені мінеральні солі, калій, кремній, цинк, сірку, йод, хром, магній, вітамін С, бета-каротин та фруктозу.  

Цей овоч вводять у дитячий раціон у 6–12 місяців. При цьому варто зважати, що огірок має в складі ефірні олії та грубу клітковину, з якою незріла травна система малюка може не впоратися. Іноді це стає причиною посиленого газоутворення, розвитку кольок, розрідження випорожнень і висипань на шкірі.20,31 

Як починати знайомство: таблиця введення прикорму 

Овочі для дітей віком 7–8 місяців 

Овочі для дітей віком 7–8 місяців

Овочі, які можна давати з 8–12 місяців 

Овочі, які можна давати з 8–12 місяців

Ягоди: що варто знати та як вводити до прикорму 

Корисні властивості ягід 

Чорниця  

Джерело вітамінів А, В1, В2, С, Е, РР та мінералів: калію, кальцію, заліза й  марганцю. Містить антиоксиданти, сприятливо впливає на зір, роботу нервової, імунної та травної систем. Має сечогінну дію та гіпоалергенні властивості.23 

Лохина   

Містить фолієву, аскорбінову кислоти та бета-каротин. Сприяє роботі травлення, має жовчогінну та сечогінну дію, сприяє зниженню ризику розвитку алергічних реакцій.23 

Смородина  

Джерело аскорбінової та нікотинової кислот, містить бета-каротин, кальцій, калій та магній. Допомагає запобігти розвитку анемії, покращує апетит, підвищує імунітет.24 

Ожина   

Багата на глюкозу, фруктозу, вітаміни А та С. Допомагає покращити імунітет, укріплює слизову оболонку ротової порожнини та посилює кислотність шлункового соку.28,29 

Аґрус 

Джерело пектину, калію, натрію, кальцію, магнію, заліза, міді, вітамінів А, С, Р та РР. Сприяє злагодженій роботі системи травлення, укріпленню стінок судин та запобіганню появи анемії.30  

Вишня  

Має у складі вітаміни В1, В2, С, РР, Е, мідь, залізо, йод та калій. Також сприяє підвищенню імунної відповіді й розумовому розвитку малюка, допомагає знизити ризик виникнення анемії та покращує обмін речовин.25,26  

Малина 

Містить вітаміни А, С, РР, Е, фолієву кислоту, залізо та кальцій. Проте може спровокувати алергію, тому варто уважно спостерігати за реакцією дитини при першому знайомстві з ягодою.26,27  

Загалом пюре з ягід, що у великих кількостях можуть спричинити алергію, можна додавати до пюре з уже знайомих низькоалергенних фруктів. Наприклад, у Gerber® вже є готовий варіант — фруктове пюре «Яблуко Лісові ягоди». Воно містить 91% пюре з яблук, 5% пюре з чорниці, 3% пюре з ожини та 1% — з малини. 

Як вводити ягоди: таблиця прикорму 

Як вводити ягоди: таблиця прикорму

Загальні правила введення прикорму 

Отже, в липні ми маємо великий вибір корисних продуктів. Та якщо ви вперше даєте їх малюкові, будьте обережними та дотримуйтеся правил прикорму:  

  • Кожен новий овоч, фрукт чи ягоду варто додавати не частіше, ніж через кожні 3–4 дні.  
  • Нові продукти краще вводити в першій половині дня.  
  • Перше знайомство слід розпочати з ½–1 чайної ложки однокомпонентного пюре32 чи з однієї ретельно перетертої ягідки (без кісточок та шкірки).  
  • Уважно слідкуйте за станом малюка після вживання продукту. Якщо з'явилося почервоніння, свербіж, здуття животика, розрідження випорожнень чи інші негативні реакції, припиніть ведення цього продукту та проконсультуйтеся з лікарем. 
  • Якщо небажаних реакцій на продукт немає, порцію можна поступово збільшувати, поки вона не досягне вікової норми — 80–200 мл на добу в залежності від виду продукту.32  
  • Не варто додавати до будь-яких дитячих страв сіль, цукор та спеції.  

Крім того, не забувайте про овочі та ягоди, які почали давати у червні. Також поєднуйте рослинні продукти з введенням м’яса, риби, кисломолочних продуктів, олії та масла.

Поради для турботливих матусь     

1. Не поспішайте 

Перед тим як починати прикорм, перевірте, чи ваш малюк готовий до вживання нових продуктів. Він має впевнено сидіти з підтримкою, тримати голову та крутити нею, не виштовхувати ложку з рота язиком і відкривати рот, коли бачить їжу. 

Також рекомендуємо порадитися з вашим педіатром або сімейним лікарем, перш ніж вводити прикорм. 

2. Комбінуйте 

Продукти, які не бажано давати немовляті у великих кількостях можна додавати до вже знайомих низькоалергенних пюре і каш. Наприклад, брюссельську та білокачанну капусту можна поєднувати з броколі, м’ясо додавати до пюре з кабачків тощо.  

Також для розширення раціону можна використовувати вже готові комбіновані дитячі продукти, як-от фруктове пюре Gerber® «Яблуко і груша»

3. Продовжуйте грудне вигодовування 

Введення прикорму не має повністю витіснити з раціону дитини грудне молоко. Фахівці ВООЗ рекомендують ексклюзивне грудне вигодовування щонайменше до 6-місячного віку, а також продовжувати годування груддю разом з прикормом якомога довше.

Джерела:

Rate this article
5