MyFeed Personalized Content
Вагітність
Стаття
Add this post to favorites

М'ясо чи риба

Якщо ви з тих людей, що однаково полюбляють їсти і м'ясо, і рибу — за вас можна порадіти! Адже ці продукти багаті на білки і містять величезну кількість корисних речовин; споживання цих продуктів дуже важливе під час вагітності.

3хв на прочитання черв. 7, 2022

А що ж корисніше — риба чи м'ясо?

Білки та амінокислоти. Ці продукти однаково вважаються лідерами за кількістю білків. У м'ясі міститься від 14 до 22% білків (найбільше в курці та кролику, найменше у свинині). А в рибі  — від 10 до 23% (в горбуші та тунці — максимум, в мойві та макрурусі — мінімум). За амінокислотним складом риба не поступається м'ясу, більш того, вона містить чималу кількість незамінної амінокислоти — метіонін.

Жири. Кількість ліпідів у м'ясі коливається від 2 до 50%. Наприклад, у яловичій вирізці — близько 3% жиру, а в грудинці — 19%. Риба містить від 4 до 51% жиру.

Найменше жиру в трісці, хеці, навазі, форелі, камбалі та щуці. Найбільше — в лососі, вугрі, палтусі, ставриді. Риба також багата на поліненасичені жирні кислоти, які є необхідними для нормального формування плоду. Втім, за вмістом цих речовин у риби є конкурент серед м'яса — це жирна свинина.

Мінерали. Загальна кількість мінеральних речовин у м'ясі становить всього близько 1%. Найбільше в м’ясі калію: 325 млг — в 100 г яловичини, 364 млг — в 100 г кролика, 200 млг — в 100 г курки.

Чимало в м'ясі і фосфору: в баранині —190 млг, в яловичині — 200 млг. Також в ньому міститься велика кількість магнію і заліза, які добре засвоюються. Більшість з цих речовин також присутні й у рибі. Залізу, щоправда, в рибі зовсім мало, проте є йод, цинк, бром і фтор.

Вітаміни. У м'ясі міститься велика кількість вітамінів групи В. Особливо багато їх в молодій свинині та беконі. Також у м'ясі є вітаміни А (ретинол) і Е. У рибі у великих обсягах знаходяться вітаміни А та Е, а також вітамін D. Найбагатшим джерелом вітаміну А вважається печінка тріски. У ній близько 4,5 млг ретинолу.

Смакові якості. Ці продукти мають чудовий смак, проте риба, на думку дієтологів, занадто швидко набридає.

Засвоюваність. У рибі мало сполучної тканини, тому вона засвоюється швидше і краще, ніж м’ясо.

 

Порада

Як би ви не любили м'ясо, не забувайте про рибу.  2 рази на тиждень її слід додавати до свого раціону.

І пам’ятайте для гармонійного харчування під час вагітності, слід уникати крайнощів. Меню має бути різноманітним та корисним.

 

Rate this article
5