MyFeed Personalized Content
6-12 місяців

Перший прикорм у серпні: продукти для найменших 

Далеко не все, чим багатий серпень, підходить для першого прикорму малюка. Спочатку варто вибирати низькоалергенні продукти, з якими може впоратися травна система немовляти.  

Один з таких продуктів — кабачок. Його перші плоди з'являються ще в кінці червня — на початку липня. Та сезон триває довго, тож в серпні кабачки та цукіні продовжують радувати нас плодами.  

Кабачок містить:  

  • харчові волокна, білки, жири й вуглеводи;  
  • органічні кислоти та поліненасичені жирні кислоти; 
  • вітаміни А, В, С і PP;  
  • залізо, цинк, магній, калій, кальцій і сірку.  

Кабачок легко засвоюється, тому це чудовий варіант першого прикорму для дітей. Зазвичай його вводять у раціон малюка з 6 місяців у вигляді однокомпонентного пюре. Його можна приготувати власноруч або використати готове пюре Gerber® «Кабачок».  

​​Починати варто з дрібних порцій — ½–1 чайної ложки, поступово збільшуючи дозу. Згодом з кабачка можна зробити запіканку, щоб познайомити малюка з новою текстурою.1,2 

Також одними з перших до раціону малечі додають однокомпонентні пюре з броколі, моркви та картоплі. Детальніше про властивості цих овочів та способи їх уведення до прикорму дитини ми писали у попередніх статтях, зокрема тут.

Для знайомства з фруктами в меню малюка можна додавати яблучне пюре. Для цього краще вибирати білі та зелені сорти, як у пюре Gerber® «Яблуко».

А з 7-місячного віку до дитячого раціону можна поступово вводити кисломолочні продукти. Також його можна урізноманітнити новими видами м’яса. Для цього добре підійдуть готові м'ясні пюре Gerber® «Ніжна індичка» та «Ніжне курча».

stattya-7_ua

Сезонні продукти для розширення прикорму в серпні 

Якщо перше введення прикорму минуло успішно, раціон малюка можна поступово збагачувати новою їжею. 

Серпневі овочі як нові продукти для прикорму

Огірки 

Огірок — джерело рідини та мікроелементів: калію, йоду та сірки. Також він містить фруктозу, вітаміни групи B і С та нікотинову кислоту. 

У раціон малюка огірки вводять з 6–12 місяців. Для цього огірок необхідно очистити від грубої шкірки та ретельно протерти, інакше малюк ризикує поперхнутися твердим шматочком.8 

Важливо: мамам, що годують, також слід з обережністю вживати свіжі огірки. Адже вони можуть спричинити проблеми з травленням у малечі до 12 місяців.9  

Кукурудза 

Кукурудза входить у раціон дитини однією з перших, але у вигляді безмолочної каші, яку роблять із сухих подрібнених зерен. Проте у серпні з'являються свіжі початки. Вони найбільше смакують через кілька годин після збору, оскільки з часом цукор кукурудзи починає перетворюватися на крохмаль.  

Варена кукурудза може бути здоровою частиною раціону малюка невдовзі після того, як він почне їсти тверду їжу, приблизно з 6 місяців. Але не пропонуйте цілі зерна до 12–18 місяців, тобто поки дитина не зможе їх повністю розжувати. До того часу малюку варто давати кукурудзяне пюре рідкої консистенції. За бажання його можна змішати з іншим дитячим пюре, наприклад, м’ясним чи овочевим.3,4,5,6,7 

Перець 

У серпні достигають всі види перців — від солодкого болгарського до гострих сортів чилі та халапеньйо. Проте в раціоні малюка немає місця для гострих продуктів чи спецій. Навіть у мінімальних кількостях вони можуть спровокувати серйозні розлади травлення та алергічні реакції. 

Болгарський перець можна вводити у прикорм з 8–10 місяців. Рекомендовано давати відвареним і без шкірки, у вигляді однокомпонентного пюре. Починати слід з мінімальних порцій — 2,5–5 мл за одне вживання їжі. Поступово дозу можна збільшувати та поєднувати солодкий перець з іншими овочевими пюре чи кашами. 

Шматочки сирого болгарського перцю варто давати не раніше ніж у 1,5-річному віці. Для першого знайомства достатньо 1–2 шматочків. А гострі сорти дозволено давати дітям лише з 12 років.10 

Баклажан 

Це смачний та корисний овоч, на який варто звернути увагу в серпні. Пюре з печеного або вареного баклажану дітям можна споживати з 10 місяців. 

Починати знайомство слід з ½–1 чайної ложки, аби зменшити ризик виникнення алергічної реакції на соланін.  

Перед приготуванням баклажан рекомендовано замочувати в холодній воді впродовж декількох годин.11,12 

Крім того, серпень — це золота пора пасльонових, адже помідори стають максимально стиглими та соковитими. Також у цей час можна споживати селеру, різні види капусти, буряк і бобові. Головне робити це відповідно до вікових норм і правил введення прикорму. 

Корисна зелень: як та коли давати дитині 

Серпень — сезон максимального врожаю зелені, яку також варто вводити до раціону малюка.  

Шпинат  

Має у складі вітаміни та мікроелементи, посилює секрецію шлункового соку. Чудово переживає заморозку. Шпинат можна давати з 6 місяців. У прикорм зелень слід уводити в подрібненому та протертому вигляді по 2,5–5 мл, не більше ніж 1–2 рази на тиждень.18,19,20 

Петрушка  

Джерело вітамінів групи B, К, Р і A, ефірних олій, кальцію, калію, магнію та фосфору. Вводити петрушку до меню малечі дозволено з 6–8 місяців. Починати слід з 2,5–5 мл подрібненої та відвареної або іншим чином термічно обробленої  зелені. Свіжу подрібнену петрушку дитині можна їсти з 18 місяців.15,16 

Ревінь  

Містить багато поживних речовин, сприяє травленню та сечовиділенню. Його можна давати діткам з 8-місячного віку, спочатку у відвареному та подрібненому вигляді, не більше 50 г. А у віці 18 місяців малюка можна познайомити із сирим ревенем.26,27   

Зелена цибуля  

Містить вітаміни, фітонциди та мікроелементи, зокрема йод. Варто вводити в раціон малюка з 12-місячного віку у відвареному подрібненому вигляді.13 

Часник  

Має протимікробну дію, сприяє розрідженню крові, а також пото- та сечовиведенню. Крім того, посилює апетит та стимулює секрецію шлункового соку.  

Часник можна додавати до дитячих відварних страв, починаючи з 5 г, коли малюкові виповниться 12 місяців. З 18 місяців дитина може їсти часник без термічної обробки у складі салатів, проте в мінімальних кількостях.21,22,23 

Щавель  

Допомагає знизити ризик залізодефіцитної анемії та сприяє покращенню зору завдяки вмісту вітаміну А.  

До 50 г щавлю можна додавати у дитячі овочеві супи з 12-місячного віку. Свіжі подрібнені листочки можна вводити в раціон з 2 років. Наприклад, у складі салатів у поєднанні з кисломолочним сиром чи продуктами, які містять кальцій.17 

Кріп  

Джерело вітамінів групи В1, В2, Р, РР, каротину, солей калію, кальцію, фосфору, заліза та мікроелементів. Також запобігає схильності до закрепів.  

Немовлятам можна вводити у прикорм подрібнений кріп після термічної обробки, починаючи з 5 г. А у віці 18 місяців можна куштувати до 10 г сирої зелені на добу.13 

Листя салату  

Салат багатий на вітаміни С, Р, Е, В і К та мінеральні речовини. Допомагає вивести зайву рідину з організму та покращити обмінні процеси. Малюкам свіжі листочки можна давати з 18 місяців, приблизно 100 г на добу.24,25 

stattya-5_ua

 

Сезонні ягоди та фрукти: властивості та правила введення 

Персики 

У останній місяць літа можна досхочу наїстися стиглих соковитих персиків і нектаринів. Вони багаті на воду та цукри, органічні кислоти (яблучна й винна), вітамін С, каротин та ефірні олії. 

Малюкам цей фрукт можна давати з 6 місяців, без шкірки у протертому вигляді. Введення слід починати з 1 чайної ложки, поступово збільшуючи дозу.35,36 

Слива 

Розпал сезону слив припадає саме на серпень, тож останній місяць літа — найкращий час, щоб заготувати цей фрукт на зиму.  

Слива має в складі вітаміни С, К, РР, В й А. Сливові пюре рекомендовано вводити з 6 місяців, починаючи з 1–2 чайних ложок. Поступово порцію можна збільшувати до 150–200 г.34,35  

Перетертий чорнослив також чудово підходить для дитячого прикорму, зокрема готове пюре Gerber® «Чорнослив»

Кавун  

Джерело вітамінів групи B, С, РР, а також заліза, магнію та мікроелементів. Дитині можна куштувати кавун з 11–12 місяців. Малюкові можна давати не більше 50 г подрібненої м'якоті на добу.30,31 

Диня 

Диня має чудовий смак, тому точно варта вашої уваги. Крім того, вона містить вітаміни групи B, А, С, Е, РР, пектини, мінерали, легкозасвоювані жири та ефірні олії. Смакує і свіжою, і сушеною, тому її можна легко заготувати на зиму. 

Дітям можна їсти диню з 12 місяців. Вводити її в раціон слід після вживання їжі та давати не більше ніж 50 г подрібненої м'якоті 1–2 рази на добу.28,29 

Ожина 

Ця не менш корисна родичка малини чудово смакує як сирою, так і у вигляді варення. В меню дитини її можна вводити добре протертою, без кісточок та шкірки. Перша порція — ½–1 чайна ложка.32,33 

Також у серпні можна споживати яблука та груші, ласувати малиною, абрикосами і вишнями. 

Введення прикорму для немовлят: загальні правила та поради

1. Проконсультуйтеся з лікарем 

Перш ніж вводити прикорм, варто порадитися з вашим педіатром або сімейним лікарем.  

Звісно, ви самі можете помітити деякі ознаки того, що малюк готовий до знайомства з новою їжею. Наприклад, він має впевнено тримати голову та сидіти на дитячому стільчику. Також відкривати рот, коли бачить їжу та не виштовхувати ложку з рота язиком.  

Проте лише спеціаліст може комплексно оцінити рівень розвитку дитини та дати індивідуальні поради щодо введення прикорму. 

2. Не припиняйте грудне вигодовування 

Введення прикорму не означає скасування грудного вигодовування. На цьому етапі доросла їжа — лише невелика частина дитячого раціону, яка доповнює грудне молоко. 

Малюка рекомендовано годувати виключно груддю щонайменше до 6-місячного віку. Після введення прикорму продовжувати годування грудним молоком треба якомога довше.37  

3. Давайте дитині час 

Не поспішайте давати малюкові все найкраще відразу. Вводити нові продукти можна не частіше, ніж один раз на 3–4 дні, починаючи з ½–1 чайної ложки. Також краще розпочинати перше знайомство з їжею до обіду.37   

Після введення нових продуктів і страв уважно слідкуйте за станом малюка. Якщо небажаних реакцій немає, порцію можна поступово збільшувати, поки вона не досягне вікової норми.  

У разі появи алергії виключіть цей продукт з раціону та проконсультуйтеся з лікарем. 

4. Подбайте про різноманітність 

Розмаїття та збалансованість дуже важливі для дитячого раціону. Адже це впливає не лише на поточний розвиток організму, а й на формування харчових звичок у майбутньому.  

stattya-6_ua

Ось кілька порад: 

  • Намагайтеся давати малюкові різноманітні овочі, каші та фрукти, відповідно до його віку.  

  • Поєднуйте рослинні продукти з введенням м’яса, риби, кисломолочних продуктів, олії та масла. 

  • Комбінуйте продукти, що не бажано давати у великих кількостях, з уже знайомими низькоалергенними пюре і кашами.  

Наприклад, картоплю можна поєднувати з броколі, ягоди з кашею, а м’ясо додавати до пюре з кабачків. Також можна використовувати вже готові комбіновані дитячі продукти, як-от пюре Gerber® «Овочевий мікс» чи «Яблуко, гарбуз і абрикос»

Водночас будь-які дитячі страви не варто солити, додавати до них цукор та спеції.  

Джерела:

Rate this article
5