Ліпіди — це важлива частина раціону вагітної жінки
Жири необхідні для засвоєння вітамінів і білків — головних «будівельників» людського організму. Вони захищають органи від ударів та переохолодження, стимулюють перистальтику кишечника. Також вони — джерело найважливіших для нормального росту малюка вітамінів А, D, Е, F та інших біологічно активних речовин.
Дефіцит ліпідів відображається не тільки на вазі плоду, а й призводить до незворотних змін у його нервовій системі.
Важливо!
На частку жирів має припадати не більше третини раціону. Це близько 80-100 г на день. Бажано, щоб 30% жирів були рослинного походження, а 70% — тваринного.
Слід пам’ятати, що жири дуже поживні. Вони вдвічі калорійніші за білки та вуглеводи. Тому не варто зловживати жирною їжею. Інакше вага майбутньої мами швидко буде збільшуватися, а разом із нею і вага плоду. Надлишок ліпідів відчують на собі судини та печінка, адже навантаження на них і так значно збільшилося. Крім цього, зросте рівень холестерину в крові.
Порада
Щоб не перенавантажувати організм, необхідно звертати увагу на поживність продуктів.
Найбільше жирів у вершковому маслі та рослинній олії, а також у шпику, сирокопченій ковбасі, волоських горіхах. Так, 100 г цих продуктів містить більше 40 г жирів. Ще особливо багаті на жири шоколад, вершки та сметана. 100 г цих продуктів теж містить близько 20-40 г жирів.
Найменше жирів у молоці, йогурті, овочах, крупах та фруктах — на 10-15 разів менше, ніж у маслі чи в шпику.
Окрім калорійності, має значення і склад ліпідів. Наприклад, маргарин, яловиче та бараняче сало, а також інші тугоплавкі жири лікарі вживати не рекомендують.
Порада
Фахівці радять їсти морську рибу та вживати рослинну олію. Це «полегшені» джерела жирів.
До всього ж, скумбрія, сардина, оселедець, івасі містять ще й цінні поліненасичені кислоти, а рослинна олія-лінолеву кислоту, яка впливає на розвиток нервової системи ембріона.