Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Пошук
Хочете стати членом клубу? Зареєструйтеся
Опублікувати Стаття
X

Жири (ліпіди) в харчуванні вагітних

(0 коментарів)

Ліпіди не тільки забезпечують організм енергією, але і є структурною частиною всіх тканин.

Субота, Липень 22nd, 2017

Ліпіди — це важлива частина раціону вагітної жінки

Жири необхідні для засвоєння вітамінів і білків — головних «будівельників» людського організму. Вони захищають органи від ударів та переохолодження, стимулюють перистальтику кишечника. Також вони — джерело найважливіших для нормального росту малюка вітамінів А, D, Е, Fта інших біологічно активних речовин.

Дефіцит ліпідів відображається не тільки на вазі плоду, а й призводить до незворотних змін у його нервовій системі.

Важливо!

На частку жирів має припадати не більше третини раціону. Це близько 80-100 г на день. Бажано, щоб 30 % жирів були рослинного походження, а 70 % — тваринного.

Слід пам’ятати, що жири дуже поживні. Вони вдвічі калорійніші за білки та вуглеводи. Тому не варто зловживати жирною їжею. Інакше вага майбутньої мами швидко буде збільшуватися, а разом із нею і вага плоду. Надлишок ліпідів відчуютьна собі судини та печінка, адже навантаження на них і так значно збільшилося. Крім цього, зросте рівень холестерину в крові.

Порада

Щоб не перенавантажувати організм, необхідно звертати увагу на поживність продуктів.

 

Найбільше жирів у вершковому маслі та рослинній олії, а також у шпику, сирокопченій ковбасі, волоських горіхах. Так, 100 г цих продуктів містить більше 40 г жирів. Ще особливо багаті на жири шоколад, вершки та сметана.  100 г цих продуктів теж містить близько 20-40 г жирів.

Найменше жирів у молоці, йогурті, овочах, крупах та фруктах — на 10-15 разів менше, ніж у маслі чи в шпику.

Окрім калорійності, має значення і склад ліпідів. Наприклад, маргарин, яловиче та бараняче сало, а також інші тугоплавкі жири лікарі вживатине рекомендують.

Порада

Фахівці радять їсти морську рибу та вживати рослинну олію. Це «полегшені» джерела жирів.

До всього ж, скумбрія, сардина, оселедець, івасі містять ще й цінні поліненасичені кислоти, а рослинна олія—лінолеву кислоту, яка впливає на розвиток нервової системи ембріона.

 

Читати далі

Приєднуйтеся до клубу турботливих матусь Nestle Baby

Виховувати дітей з упевненістю, що робиш усе правильно, не так вже й складно. Підпишіться на персональні щотижневі поради та рекомендації наших експертів. Для цього потрібний лише один клік.

  • Персональні поради для Вашого малюка
  • Інтерактивні додатки
  • Онлайн-консультація експерта
  • Спеціальні пропозиції та знижки

Зареєструватися!

Матеріали по темі
Відгуки до статей

0 коментарів