Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Пошук
Хочете стати членом клубу? Зареєструйтеся
Опублікувати Article
X
Приєднуйтеся до Клубу Турботливих Матусь NestleBaby®!
Зареєструйся сьогодні
Отримуйте корисні поради та приймайте участь у тестуванні продукції

Жири (ліпіди) в харчуванні вагітних

Ліпіди не тільки забезпечують організм енергією, але і є структурною частиною всіх тканин.

Субота, Липень 22nd, 2017

Приєднуйтеся до Клубу Турботливих Матусь NestleBaby®!
Зареєструйся сьогодні
Отримуйте корисні поради та приймайте участь у тестуванні продукції

Ліпіди — це важлива частина раціону вагітної жінки

Жири необхідні для засвоєння вітамінів і білків — головних «будівельників» людського організму. Вони захищають органи від ударів та переохолодження, стимулюють перистальтику кишечника. Також вони — джерело найважливіших для нормального росту малюка вітамінів А, D, Е, F та інших біологічно активних речовин.

Дефіцит ліпідів відображається не тільки на вазі плоду, а й призводить до незворотних змін у його нервовій системі.

Важливо!

На частку жирів має припадати не більше третини раціону. Це близько 80-100 г на день. Бажано, щоб 30% жирів були рослинного походження, а 70% — тваринного.

Слід пам’ятати, що жири дуже поживні. Вони вдвічі калорійніші за білки та вуглеводи. Тому не варто зловживати жирною їжею. Інакше вага майбутньої мами швидко буде збільшуватися, а разом із нею і вага плоду. Надлишок ліпідів відчують на собі судини та печінка, адже навантаження на них і так значно збільшилося. Крім цього, зросте рівень холестерину в крові.

Порада

Щоб не перенавантажувати організм, необхідно звертати увагу на поживність продуктів.

 

Найбільше жирів у вершковому маслі та рослинній олії, а також у шпику, сирокопченій ковбасі, волоських горіхах. Так, 100 г цих продуктів містить більше 40 г жирів. Ще особливо багаті на жири шоколад, вершки та сметана.  100 г цих продуктів теж містить близько 20-40 г жирів.

Найменше жирів у молоці, йогурті, овочах, крупах та фруктах — на 10-15 разів менше, ніж у маслі чи в шпику.

Окрім калорійності, має значення і склад ліпідів. Наприклад, маргарин, яловиче та бараняче сало, а також інші тугоплавкі жири лікарі вживати не рекомендують.

Порада

Фахівці радять їсти морську рибу та вживати рослинну олію. Це «полегшені» джерела жирів.

До всього ж, скумбрія, сардина, оселедець, івасі містять ще й цінні поліненасичені кислоти, а рослинна олія-лінолеву кислоту, яка впливає на розвиток нервової системи ембріона.

 

Читати далі

Приєднуйтеся до Клубу Nestle Baby&Me

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам! Приєднуйтеся до Клубу Nestle Baby&Me!

  • Персоналізована розсилка про особливості розвитку твого малюка
  • Поради експертів та корисні статті
  • Безкоштовне тестування продукції
  • Знижки та акції
Вам також може бути цікаво
Мами оцінили цю статтю на 0/5
Пошук

Все ще не знайдено
що ви шукаєте?

Спробуйте наш новий конструктор запитань. Ми завжди для вас щось знайдемо.