Закреп — тема делікатна...
Вісім із десяти жінок під час вагітності скаржаться на закрепи. Чимало факторів впливає на погіршення функціонування ШКТ: прийом препаратів кальцію і заліза, зниження фізичної активності, збільшення матки і здавлювання нею кишечника, геморой та обмеження вагітної у воді. Також появу недугу провокує гормон прогестерон.
Що ж робити, якщо ви зіштовхнулися з такою неприємністю? У першу чергу, варто відмовитися від продуктів, що скріплюють стул: хліба, манної каші, чорниці, шоколаду. Краще замінити їх на продукти що містять харчові волокна . Харчові волокна — це вуглеводи, що не перетравлюються , тобто такі, що переробляються не травними ферментами, як інша їжа, а мікрофлорою кишечника. До них відносять: капусту, пшеничні висівки, квасолю, горіхи, вівсянку, фініки.
Порада
Вагітним рекомендується вживати в день не менше 200 грамів продуктів, багатих на харчові волокна.
Але й надмірна кількість такої їжі теж шкодить. Наприклад, капуста, горох, щавель і шпинат призводять до метеоризму. А славнозвісна квасоля у поєднанні зі свининою може збільшити газоутворення у десять разів!
Природні проносні — це чорнослив і курага. Щоденний прийом 8-10-ти плодів м'яко вирішує проблему закрепів.
Також допомагають покращити роботу кишечника фрукти і злаки: банани, яблука, урюк, гречана, вівсяна, перлова, ячна каші. Ефективний і мед, його рекомендується приймати по столовій ложці три рази в день.
Кисломолочні продукти теж можна вважати дієвим засобом у боротьбі із запорами. Кисле молоко, кефір, ацидофілін, йогурти та інші напої з лактобактеріями чудово стимулюють кишечник. Щоправда, тут можуть виникнути інші турботи: чи не призведе поява цих продуктів у вашому раціоні до набряків і різкого набору ваги? Це, справді, можливо, якщо ви на третьому триместрі. Проте, якщо ви лише на першій половині вагітності, «кисломолочка» не зашкодить.
У будь-якому випадку ви завжди можете проконсультуватися про особливості раціону зі своїм лікарем.