Зміст
Розвіюємо міфи
Ви теж чули, що мама на ГВ має дотримуватися суворої дієти? Насправді це шкідлива омана. Деякі виключають з раціону багато корисних і поживних продуктів, обділяючи як себе, так і малюка необхідними вітамінами, амінокислотами та мінеральними речовинами. Хтось же не витримавши обмежень, може відмовитися від ГВ, що вкрай небажано.
Важливо!ВООЗ рекомендує годувати дітей грудним молоком до двох років, адже це ідеальна їжа для гармонійного зростання і розвитку малюка. Насправді ані ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я), ані Ла Лече Ліга (Міжнародна організація для підтримки мам, що годують) ніколи не говорили про повну заборону вживання фруктів і ягід або будь-яких інших продуктів під час лактації. Головне, щоб раціон матері-годувальниці був збалансованим. Він має включати цільні злаки, бобові, м'ясо, рибу, зокрема жирну, і звичайно ж багато овочів і фруктів, щоб організм отримав достатню кількість корисних речовин.
Однак чому ж в Україні заведено обмежувати раціон мами, що годує? Чому така кількість ягід і фруктів при ГВ не рекомендують або навіть забороняють їсти?
Дійсно, зв'язок між маминим харчуванням і грудним молоком існує. Але вплив раціону далеко не такий сильний, як багато хто звик думати. З'їдена мамою їжа розщеплюється в шлунково-кишковому тракті, і молекули потрапляють в кров. З кровотоком молекули "подорожують" до капілярів грудної тканини, де через клітини, що вистилають альвеоли, можуть проникати в молоко. Весь цей процес називають дифузією. При цьому системи жіночого організму багато в чому фільтрують отримані з їжі речовини й лише деякі компоненти, наприклад, деякі білки, протеїни, вітаміни, мінерали або лікарські засоби, дійсно потрапляють в грудне молоко. Тому важливо не стільки те, що ми їмо, а те — як і в якій кількості.
Які фрукти можна мамі, що годує
Яблука та груші — найбільш нейтральні й дуже корисні. Особливо, якщо їх запікати. Ще один низькоалергенний фрукт — банан. Також різні джерела подають нам приблизно такий список корисних ягід і фруктів, дозволених в період лактації: абрикоси, яблука, банани, диня, груша, чорниця, журавлина, слива, вишня, смородина, кавун.
Раціон також можна урізноманітнити соками. Віддавайте перевагу свіжовичавленим замість пакетованих, оскільки в останніх багато цукру. Але і фрешами не варто занадто захоплюватися:
- у великих кількостях вони, так само як і фрукти, можуть викликати алергію;
- кислі соки з яблук, смородини, журавлини можуть підвищувати кислотність;
- виноградний сік, містить багато глюкози й швидко засвоюється, тому може різко підвищити рівень цукру в крові;
- деякі види соків мають сечогінні та проносні властивості, тому їх кількість краще обмежити до невеликої порції.
Порада! Фруктові та овочеві фреші рекомендують пити з ранку за 30 хвилин до їди або в проміжках між основними прийомами їжі. Випитий після їди фреш може провокувати бродіння і здуття живота.
Читайте також: Починаємо годування груддю правильно
Фрукти і ягоди, які слід вживати з обережністю
Отже, є продукти, які рекомендують обмежувати або вводити в раціон з обережністю, але повністю заборонених — не існує. Однак, в перші місяці життя дитини багато фахівців радять утриматися від вживання, особливо в перші 3 місяці годування грудьми:
- винограду;
- полуниці;
- малини;
- екзотичних фруктів і ягід (наприклад, манго).
Отже, список фруктів і ягід, які небажано вводити у свій раціон у великій кількості:
Як зрозуміти, що малюкові щось не підходить
У перші місяці життя дитина часто буває вибагливою до їжі або її мучать кольки. Більшість мам шукають причину цього у власному раціоні й грудному молоці. Проте дослідження показують, що лише трохи понад 1% дітей страждають алергією на компоненти грудного молока матері.
Важливо! В меню мами набагато частіше викликають алергію у малюка такі багаті білком продукти, як коров'яче молоко, яйця, морепродукти, горіхи, пшениця, а не щіпка прянощів в підливі, хрестоцвіті овочі або кілька з'їдених фруктів, через які всі звикли переживати. Про алергію у немовляти на будь-який продукт у вашому раціоні свідчать:
- примхливість і плач після годування;
- сильна відрижка;
- діарея або запор;
- притискання колін до грудей.
Читайте також:Що таке алергія? Якщо помітили ці симптоми у свого малюка, обов'язково зверніться до лікаря. Він допоможе знайти причину і правильне розв'язання проблеми. Можливо, вам доведеться виключити на кілька тижнів з раціону певні продукти, щоб подивитися, яка буде реакція малюка після їх повторного споживання.
Корисний лайфхак: заведіть щоденник харчування і записуйте туди своє щоденне меню, а також реакцію дитини на з'їдене і випите вами. Це допоможе визначити деякі закономірності та виключити небажані продукти.
Важливо! Перш ніж відмовлятися від будь-яких продуктів, проконсультуйтеся з лікарем. Адже їжа — це джерело корисних поживних речовин і потрібно переконатися, що виключивши з раціону один продукт, ви отримаєте все необхідне з інших джерел.
Висновки та рекомендації
Що можна, а що не можна? І в якій кількості їсти плоди і ягоди? 1.Все добре, що в міру. Дотримуйтесь балансу, їжте більше нейтральних фруктів і ягід, потенційно алергенних додавайте в раціон менше і з більшою обережністю.
Читайте також: Дитяча алергія: як знизити ризик до нуля?
2. Їжте звичні вам місцеві продукти й тільки в сезон. А ось до привізних і тепличних плодів ставитеся обережно, адже вони можуть бути перенасичені пестицидами або оброблені хімікатами при транспортуванні. Наприклад, полуниця взимку, ранні кавуни.
3. Додавайте ягоди та фрукти при ГВ у своє меню поступово. Кожен новий продукт додавайте в меню потроху і не забувайте спостерігати за реакцією малюка в наступні 3 дні.
4. Важливо не тільки скільки, але і як ви їсте. Деякі дієтологи радять їсти фрукти натщесерце і не змішувати їх іншими продуктами. Так вони швидше перетравлюються і віддають організму більше корисних речовин. Якщо ж їсти плоди після ситного обіду, то процес перетравлення значно сповільниться. Це може викликати бродіння і в цілому не дуже добре позначається на самопочутті людини. Тому часто фахівці рекомендують їсти фрукти за 1 годину до їди або через 2 години після.
Важливо! Не забувайте дотримуватися питного режиму. Мамі, що годує потрібно 1,5-2 літри чистої води на добу.
Отже, фрукти при ГВ дуже важливі. Це источник полезных веществ для грудного молока. Практично всі продукти можна і потрібно мамі, що годує. Головне при цьому дотримуватися балансу і не захоплюватися. Додавайте фрукти і ягоди в повсякденне меню поступово, віддаючи перевагу плодам, максимально звичним для вас і вашого регіону.
Популярні питання
1. Які продукти не можна при лактації? Не існує такого продукту, який заборонений всім мамам категорично. Але варто обмежити коров'яче молоко і продукти з нього; занадто гостру і солону їжу; консерви та страви з консервантами, стабілізаторами та емульгаторами в складі; продукти, які можуть викликати розлад шлунку; екзотичні фрукти та незвичну для вашого раціону їжу.
2. Що потрібно вживати в їжу при ГВ обов'язково? Немає універсального списку продуктів необхідних абсолютно всім, все індивідуально. Фахівці рекомендують дотримуватися балансу і включати в меню поживні та корисні продукти: цільні злаки, крупи, бобові, м'ясо, рибу, багато овочів і фруктів, щоб наситити організм корисними речовинами й поліпшити роботу кишечника.
3. З чого складається грудне молоко? Грудне молоко складається з тисячі різних компонентів. Водночас вчені продовжують відкривати нові складові, а також вивчати властивості вже відомих речовин. Ось тільки деякі з них:
- Олігосахариди — спеціальні сполуки, що містяться в грудному молоці, які сприяють формуванню імунітету малюка.
- Білки високої якості, необхідні для росту і розвитку малюка.
- Лактоза — основний вуглевод грудного молока, який покращує роботу травної системи. Необхідна кількість жирів, які забезпечують половину потрібних дитині калорій і мають неабиякий вплив на розвиток мозку і зору.
- Вітаміни та мінерали, отримані мамою з продуктів харчування: йод, вітаміни А, D, групи B, а також різні види бактерій, корисних для мікрофлори кишечника.
Дякую за інформацію
Дуже цікава стаття, багато корисної інформації