Що робити, щоб виключити ризик зараження лістеріозом?
Їжа може бути джерелом таких інфекцій, як лістеріоз і токсоплазмоз. Ці захворювання спричиняє бактерія лістерія, яка є в сирому м'ясі, морепродуктах, фруктах, овочах і непастеризованому сирі... Кожна людина може захворіти на лістеріоз. Зазвичай, у здорових людей ця інфекція протікає доброякісно, але у вагітних жінок вона може спровокувати високий ризик невиношування, передчасні пологи або ж респіраторний дистрес-синдром.
Часто симптоми лістеріозу дуже довго залишаються непоміченими, або ж у вас може проявитися застуда і лихоманка. Якщо у вас з’явилися такі симптоми, слід обов’язково звернутися до лікаря, який може призначити аналіз крові, щоб підтвердити наявність лістерії в організмі. У разі позитивного результату вам буде призначено лікування антибіотиками.
Щоб запобігти цьому захворюванню, необхідно сформувати здорові харчові звички:
• Не вживайте сирі продукти: молочні продукти із непастеризованого молока (наддавайте перевагу пастеризованому сиру), сиру рибу (суші, копчений лосось і т.д.), сирі морепродукти, сире м'ясо (карпаччо, м'ясні тар-тари) та сирі яйця;
• Не вживайте холодні м'ясні страви (м'ясні консерви, печінковий та інші паштети); обирайте шинку тільки у вакуумній упаковці, уникайте м’ясних нарізок;
• Не забувайте піддавати м'ясо тепловій обробці перед вживанням;
• Перед приготуванням страв, обов’язково мийте фрукти та овочі. Порада: додайте чайну ложку оцту в наповнену водою кухонну раковину та вимийте фрукти-овочі. Однак не слід їх замочувати, щоб вони не втратили свої мінерали та вітаміни.