Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Пошук
Хочете стати членом клубу? Зареєструйтеся
Опублікувати Стаття
X

Горіхи

(0 коментарів)

Горіхи

Середа, Березень 14th, 2018

Незважаючи на всі позитивні якості насіння і горіхів, для їх використання в дитячому раціоні існують деякі обмеження:

  • Цілісні горіхи і насіння не рекомендується давати дітям раннього віку (до 3 років). З великою обережністю слід вводити горіхи в раціон харчування дітей старше 3 років, оскільки горіхи є високоалергенними продуктами;
  • Дітям-алергікам горіхи можна вводити в раціон тільки після консультації фахівця, за відсутності алергії на горіхи, підтвердженої негативними результатами алергологічного тестування;
  • Дітям з надмірною масою тіла рекомендується різко обмежити вживання горіхів і насіння через їх високу калорійність, зокрема, високий вміст жирів;
  • Дітям старше 3-х років можна давати горіхи і насіння як десерт або у складі страв в кількості 50 г 1-2 рази на тиждень, наприклад, мюслі з горіхами і насінням;
  • Не варто вводити в раціон дитини раннього віку (до 3-х років) хлібобулочні вироби, що містять насіння і горіхи, так як калорійність таких продуктів значно перевищує вікові нормативи. Дітям старше 3-х років можна використовувати в раціоні харчування такий хліб 2-3 рази в тиждень.

Крім натуральних насіння і горіхів у продажу є безліч обсмажених, солоних, глазурованих (в шоколадній, фруктовій глазурі) горіхів і насіння, а також кондитерських виробів, наприклад, халва, козинаки. Харчова цінність цих продуктів дещо знижена за рахунок термічної обробки, а калорійність значно зростає за рахунок збагачення легко засвоюваними вуглеводами.

Порада

З огляду на це, в харчуванні дошкільнят переважно використовують натуральні горіхи і насіннячка в невеликих кількостях.

 

Любителям смажених горіхів варто пам'ятати, що при сильному підсмажуванні (обробка плодів в духовці при високій температурі тривалий час — 7-15 хвилин) горіхи та насіння втрачають свої корисні властивості, тому їх краще тільки підсушувати та просмажувати (обробка плодів при високій температурі, але протягом 3-5 хвилин).

Небезпечні особливості

Більшість видів горіхів і насіння перед вживанням зовсім не обов'язково піддавати термічній обробці, але є деякі плоди, що вимагають виключення. У мигдалі міститься до 3-5% глікозиду амигдаліну, продукти розпаду якого надають горіху гіркоту і властивий йому особливий мигдальний запах. В ядрах мигдалю є фермент емульсин. Під його впливом амигдалін розщеплюється з виділенням синильної кислоти (ціаністого водню) — одного з найсильніших отрут. Тому вживання гіркого мигдалю в сирому вигляді небезпечно для здоров'я.

При тепловій обробці горіхів емульсин руйнується, а незмінений амигдалін не є небезпечним. Тому перед надходженням до торговельної мережі мигдаль піддається термічній обробці. Сирі горіхи кеш'ю також не надходять у продаж, оскільки між шкаралупою і оболонкою горіха міститься дуже їдка речовина кардол. При контакті зі шкірою кардол викликає серйозні хімічні опіки і алергічні реакції. Тому, перш ніж відправити горіхи у торговельну мережу, їх дуже обережно витягують з шкаралупи і оболонки і піддають спеціальній термічній обробці, під час якої небезпечна речовина руйнується.

Важливо!

Слід пам'ятати, що білок горіхів є сильним алергеном, який може викликати алергічні реакції у вигляді шкірного висипу, кашлю, чхання, порушення травлення або навіть анафілактичного шоку у дітей і дорослих, що мають харчову алергію. Самим високоалергенним вважається білок арахісу.

Арахіс і арахісове масло додають в хлібобулочні вироби, йогурти, шоколад, десерти, каші та інше, тому, якщо ваша дитина не переносить арахіс, дуже уважно вивчайте склад продукту на етикетці, щоб уникнути небажаної реакції. Якщо ж все-таки заборонений компонент потрапив в раціон харчування вашого малюка, і проявилася алергія, якнайшвидше зверніться до лікаря, у разі виникнення кропив'янки або набряку Квінке — негайно викликайте швидку.

Кілька порад щодо вибору та зберігання горіхів і насіння:

  • Купуйте горіхи і насіння цілими, а не порізаними, меленими або очищеними, оскільки горіхові ядра стають згірклими швидше;
  • Завдяки високому вмісту масел в горіхах і насінні вони швидко стають згірклими при тривалому зберіганні в теплих умовах. При покупці горіхів і насіння звертайте увагу на їх колір, в тому числі і в розрізі. Старі прогірклі плоди мають зазвичай жовтуватий відтінок;
  • Небезпечними і шкідливими бувають цвілі горіхи: під впливом цвілеві грибки в ядерцях виробляються афлатоксини — отруйні речовини, тому, якщо, розколовши горіх, ви помітите над ним хмарку пилку, викидайте його без розмірковувань;
  • Для максимального збереження харчової цінності продукту горіхи і насіннячка краще зберігати неочищеними в прохолодному темному місці, тоді протягом декількох місяців плоди будуть, як новенькі. Очищені горіхи і насіння краще зберігати в контейнері, що щільно закривається, в ньому вони можуть перебувати до місяця, а в холодильнику — до двох місяців.

Порада

Урізноманітнюйте раціон свого малюка, додаючи горіхи. Пам'ятайте про міру, і тоді ваш малюк отримає тільки користь і задоволення.

 

Читати далі

Приєднуйтеся до клубу Турботливих Матусь

Ми знаємо, що бути мамою, це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо тобі! У «Клубі Турботливих Матусь» ми зібрали всі наші знання про розвиток дитини на кожному тижні вагітності, сформували поради з харчування та догляду за немовлятами та старшими діточками (в залежності від віку). Наші дипломовані лікарі та експерти: дієтолог, фітнес-тренер і психолог — допоможуть стабілізувати вагу під час вагітності, відновити фізичний стан після пологів та весь час тримати емоційну рівновагу. І ще багато подарунків тільки для учасників клубу!

  • Персональна розсилка про особливості розвитку твого малюка
  • 4 комплексні програми для мам від фітнес-тренера та дієтолога
  • Тестування продуктів для твого малюка
  • Купони на знижки та регулярні розіграші цінних подарунків

Зареєструватися!

Матеріали по темі
Відгуки до статей

0 коментарів