Він приймає участь в будові каркасу клітин клітинних мембран і визначає ряд їх важливих властивостей (підтримує їх стабільний стан при різних температурах). Не обійшлось без холестерину і будуванні транспортних каналів в клітині. Тож, чим менше холестерину – тим більш «рідка» мембрана і тим гірше функціонують клітини.
Холестерин – попередник таких важливих біологічних сполук, як вітамін Д, деяких гормонів (кортизол, альдостерон, естрогени і прогістерон, тестостерон). Для перетравленні жирної їжі вкрай важливі лужні кислоти, які входять о складу жовчі. А синтезуються вони в печінці, з холестерину. На це витрачається до ¾ всього холестерину.
Важливо!
Близько 80% холестерину виробляється самим організмом(печінко, нирками, кишечником, наднирниками, статевими залозами), решта 20% надходять з їжею
При повному припиненні надходження холестерину з їжею різко посилюється його синтез нашим організмом. При чому кількість синтезованого холестерину може перевищувати кількість, яка мала поступити з їжею .саме тому найбільш корисним для здоров’я дітей і дорослих є раціон, який містить помірну кількість холестериину.
Важливо!
Близько 100-400 мг/добу будуть «стримувати» його посилене утворення в організмі
До продуктів, багатих на холестерин, відносяться: вершкове масло, тверді сорти сиру, тваринні жири, яєчний білок, ікра, червона риба, субпродукти (печінка, серце, нирки).