Від мам і бабусь ми знаємо, що дитині під час хвороби достатньо міцного курячого бульйону. Але педіатр чомусь не рекомендує хворому малюкові це чарівний засіб. А в різних джерелах нам радять відкласти введення в раціон малюка будь-яких бульйонів щонайменше до трьох років, а то і пізніше. Давайте з’ясуємо, у чому ж річ.
Овочевий бульйон та супи на його основі можна давати дитині починаючи з 9-10 місяців, коли вже відомі овочі, на які у малюка немає алергії. Картоплю, моркву, кабачок, цвітну капусту, броколі, гарбуз, стручкову квасолю кладуть у злегка підсолений окріп. Зручніше робити бульйон з 1-3 овочів одночасно, щоб підібрати поєднання, яке точно сподобається дитині.
Готовий бульйон можна остудити, розлити в пакетики для зберігання грудного молока і заморозити, таким чином не буде необхідності варити його щоразу, коли ви захочете заправити їм кашу або приготувати суп.
Важливо!
Пам'ятайте: повторно заморожувати бульйон ні в якому разі не можна!
Грибний бульйон не можна давати малюкові молодше трьох років (а багато педіатрів радять не вводити гриби і грибні бульйони в меню мінімум до п'яти років). Гриби, як губка, вбирають солі важких металів з навколишнього середовища і «віддають» їх при варінні. Крім того, такий білок погано засвоюється організмом малюка.
З м'ясними бульйонами не все так однозначно. При варінні в бульйон переходять жир, хімічно та біологічно активні речовини, солі, сліди кормів, які давали тваринам, антибіотики та інше. Бульйон всмоктується в кишечник малюка, ці речовини швидко потрапляють в кров, а з нею в печінку і нирки. На незрілі органи дитини це дає занадто велике навантаження.
Порада
Тому багато педіатрів радять не давати малюкові м'ясні бульйони до 1-1,5 років, а «знайомство» з бульйоном зі свинини, баранини і жирної яловичини відкласти до трьох років.
Смачного!